Ülkemizin İlk Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Bursa Karacabey’de Açıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle 5 Ekim’de Bursa Karacabey Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni açtı.                                                                                         
Bakan Eroğlu, merkezin kurulması ve yürütülmesinde önemli bir rol üstlenen KuzeyDoğa Derneği’nin Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’na da, merkezin hizmetine katkılarından dolayı bir plaket verdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı Şirketi, Uludağ Üniversitesi, İkinci Şans Derneği ve KuzeyDoğa Derneği işbirliğiyle kurulup yürütülen merkez, Türkiye’de yerli ve egzotik yaban hayvanlarının tedavisi, bakımı ve doğaya geri kazandırılması (rehabilitasyonu) için özel olarak inşa edilmiş ilk merkez olma özelliğini taşıyor.

Şekercioğlu, Bakan Eroğlu’na, bakanlığın merkeze verdiği desteğin yanısıra, KuzeyDoğa Derneği’nin Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru önerisi ile ilgilendiği ve koridorun haritalandırma ve fizibilite çalışmalarının yapılmasını istediği için de özellikle teşekkür etti. Kuzeydoğu Anadolu’daki diğer ormanlardan ayrı kalmış olan Sarıkamış Ormanları – Allahuekber Dağları Milli Parkı’nı Karadeniz ve Kafkasların büyük ormanlarına bağlamayı amaçlayan Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru, Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin illerini geçerek, Türkiye – Gürcistan sınırındaki büyük ormanlarda sona eriyor.

22,980 hektarlık Sarıkamış Ormanları – Allahuekber Dağları Milli Parkı’ndaki kurt, ayı, vaşak, yaban kedisi ve karaca gibi canlıların popülasyonlarını, Karagöl – Sahara Milli Parkı ve Gürcistan’ın Akhaltsikhe – Erusheti Önemli Doğa Alanı ile Borjomi – Kharagauli Milli Parkı’ndaki yaban hayatı popülasyonlarıyla birleştirmesi planlanan Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru, 81 km uzunluğunda ve 23,533 hektarlık bir alanı, yani Sarıkamış Ormanları – Allahuekber Dağları Milli Parkı’dan büyük bir alanı kapsıyor.

Sarıkamış – Allahuekber Milli Parkı’ndaki orman, bozayı, kurt ve vaşak gibi büyük alanlar gerektiren canlılara uzun vadede yeterli alan ve doğal besin sağlamadığından, bu koridor aynı zamanda bu canlıların Karadeniz ve Kafkasların geniş ormanlarına ulaşmasını sağlayarak, bölgedeki insane -yırtıcı çatışmasını da azaltmayı amaçlıyor.  Allahuekber Dağları ve Yanlızçam Dağları’nın sırtlarını takip eden bu koridor, ağaçlandırma yoluyla Kura Nehri Havzası’nı erozyondan korumayı da amaçlıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı teknik elemanları ve KuzeyDoğa Derneği çalışanlarının Şubat – Haziran aylarında planlama, fizibilite ve arazi çalışmalarını gerçekleştirdiği koridorun detaylı haritası ile birlikte raporu da hazırlanmıştır.

Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru, gerekli protokollerin yapılması halinde, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilerek, uygulanmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne ve statüsünün belirlenmesi için de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne gönderilecektir.