Türkiye’nin Canları Koruma Altında

WWF – Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği korumak için yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek amacıyla başlattığı Türkiye’nin Canı Kampanyası’nda hibe dağıtılacak projeler belli oldu.

18 Ocak 2012 tarihindeki Seçici Kurul Toplantısı’nın ardından Hatay’daki dağ ceylanlarını, Küre Dağları’ndaki mantarları, Akdeniz Bölgesi’ndeki mısır meyve yarasalarını, Samandağ’daki deniz kaplumbağalarını, Edirne’nin yer yediuyurunu ve Antalya’daki orkideleri korumaya yönelik projeler başlıyor.

Küresel sorunlara yerel çözümler düşüncesinden yola çıkarak Türkiye’nin sahip olduğu doğal zenginliğin korunması için yerel sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının desteklenmesi amacıyla WWF – Türkiye tarafından yürütülen Türkiye’nin Canı Kampanyası’nın ilk aşaması tamamlandı. Kampanya kapsamında oluşturulan kaynak ile yerel sivil toplum kuruluşlarının projeleri destekleniyor. Eylül 2011’de gerçekleştirilen hibe çağrısına Anadolu’nun dört bir yanından 55 proje başvurusu oldu. Projeler; üniversite, sivil toplum, kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Seçici Kurul tarafından ‘başvuru sahibinin kapasitesi’, ‘projenin konusu’, ‘yöntem’, ‘sürdürülebilirlik’, ‘bütçe ve maliyet etkinliği’ kriterleri doğrultusunda değerlendirildi.

Seçici Kurul’un değerlendirmesiyle desteklenecek projelerin Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi’nin ‘Hatay Dağ Ceylanı Yaşam Ortamlarını İyileştirme ve Risklerin Azaltılması’, Küre Dağları Ekoturizm Kooperatifi’nin ‘Küre Dağları’nın Şapkalı Gizemi: Mantarlar’, Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği’nin ‘Yeraltının Dev Kanatları: Mısır Meyve Yarasaları’, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği’nin ‘Samandağ Kumsalı’nda Üreyen Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Korunması’, Yaban Hayatı Araştırma Derneği’nin ‘Yer Yediuyuru Yok Olmasın’, Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliğini Koruma Derneği’nin ‘Antalya’nın Beşi Bir Yerde’ olması kararlaştırıldı. WWF – Türkiye tarafından verilecek proje uygulama eğitimlerinin ardından Şubat 2012’de başlayacak olan projeler bir yıl boyunca devam edecek.

WWF – Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar “Ülkemizin olağanüstü biyolojik çeşitliliğinin korunması ve doğal değerlerinin sürdürülebilir kullanımı yöre insanının bunlara sahip çıkan çalışmalarıyla mümkün. Dünyanın en büyük ve deneyimli doğa koruma kuruluşlarından biri olan WWF’in ülkemizdeki temsilcisi olan WWF – Türkiye, sahip olduğu bilgi birikiminden ve uzmanlığından yararlanarak yerel sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasite geliştirme, proje geliştirme ve yürütme gibi konularda gelişmesini amaçlıyor. Bu amaçla başlayan Türkiye’nin Canı Kampanyası kapsamında kaynak oluşturma çalışmaları devam edecek. Bugün altı projeyi destekleyen Kampanya’nın önümüzdeki yıllarda çok daha fazla projeyi destekleyerek ülkenin dört bir yanına yayılmasını diliyorum” dedi.

WWF – Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Türkiye’nin Canı Hibe Programı; biyolojik çeşitliliğin öneminin anlaşılması ve Anadolu’da geleneksel yaşam biçimleriyle iç içe geçen, ancak kaybolmaya yüz tutan doğal değerlerin korunması için yerel sivil inisiyatiflere önemli bir fırsat veriyor. WWF-Türkiye olarak projelerin somut başarılarının doğa korumada sivil toplum dayanışmasına iyi örnek oluşturacağına inanıyoruz” dedi.

Fotoğraf: İsmail Şahinbaş