Türkiye’nin ‘2013 – 2014 Yılı Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’ Açıklandı

ziraat odalari birligi sirtcantam

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, doğal afetler nedeniyle oluşan tarımsal zararların tespiti amacıyla yaptığı çalışmaları, zarar tahminlerini ve çiftçilerin taleplerini raporlaştırılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sundu.

‘2013-2014 Yılı Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’ adlı rapora göre, 2013 yılının Ekim ayından 2014 Şubat ayına kadar geçen sürede yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık, don ve sel nedeniyle  birçok tarım ürününde önemli zararlar söz konusu.

Hazırladıkları raporu değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği  Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Türkiye genelinde tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik” diyor.

Yağışlar mevsim normallerinin yüzde 27,5 civarında altında seyretti, geçen yıla göre ise yüzde 40,4 azaldı.

Rapora göre, özellikle yağış yetersizlikleri ve yağış rejimindeki düzensizlikler sonucu bitkinin su ihtiyacının karşılanamaması verimde düşüşlere neden oldu. Yağışların yanında bitkilerde verim ve kaliteyi sağlayacak unsurlardan biri de optimum sıcaklıklar. Nitekim çok yıllık bahçe bitkileri, ilkbaharda normal bir gelişme gösterebilmeleri için belirli bir derecenin altında, türlere göre değişen bir sure, soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Örneğin kayısı, şeftali, kiraz, erik, badem gibi sert çekirdekli meyve türlerinde soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında ‘tomurcuk silkmeleri’ denen tomurcukların gelişemeyip düşmesi yaşanırken; elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyve türlerinde düzensiz çiçeklenme sonucu çiçeklenme dönemi uzayarak döllenme noksanlığından kaynaklanan verim azalmaları oluşuyor.

Ayrıca kış aylarında mevsim normalleri üzerinde seyreden yüksek sıcaklıklar da tomurcukların zamanından önce aktif hale geçmesine yol açarak; erken çiçeklenmeye ve ürünün ilkbahar geç donlarından zarar görmesine neden oluyor.

‘2013 – 2014 Yılı Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’na göre:

– 2014 yılı buğday zararı, ortalama yüzde 50 olarak tahmin ediliyor. Özellikle Kilis’te bu oran yüzde 80’e ulaşabilir.

– Türkiye’nin en büyük buğday üreticisi olan Konya’da üretim, bu yıl yüzde 40 kayba uğradı.

– Mart ayında üç gün süreyle görülen don olayı nedeniyle Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta kayısıdaki rekolte kaybının yüzde 90’ın üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Rize ve Trabzon’daki bazı alanlarda çayda yüzde 100’e varan, Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon’da ise bazı bölgelerde fındıkta yüzde 100’e yaklaşan rekolte kaybı öngörülüyor.