Türkiye’nin 120 Alpin Bitkisi

“Dağlarda havasını, kokularını ve çevremizdeki her şeyi algılayarak yürümek, bedenimize ve ruhumuza çok şey katar: hareket etmek, oksijen depolamak, dinçleşmek ama aynı zamanda ruhsal rahatlama ve keyif vermesi açısından. Siz de bizim gibi, dağlarda yürümekten büyük güç ve ilham alan amatör, profesyonel ya da meraklı bir doğaseverseniz, bu kitap ilginizi çekecektir.”

Yukarıdaki paragrafla başlayan ‘Türkiye’nin 120 Alpin Bitkisi’ kitabı, bir ekip çalışması. Bilim adamları, doğa korumacılar ve gönüllülerin işbirliğinde hazırlandı. Çalışmaları 2007 – 2009 yılları arasında yürütülen ÖBANET (Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları İletişim Ağı) Projesi kapsamında ücretsiz dağıtıldı. Dağcılar başta olmak üzere, doğada yürüyüş yapanlar ve doğaseverlere dağlık Önemli Bitki Alanlarında (ÖBA) rastlanabilecek yüksek dağ (Alpin) bitkileri hakkında bilgi veren bu kitaba, http://www.obanettr.net/images/pdf/alpinbitkiler.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Kitabın içerdiği bilgilerin kaynak gösterilerek kullanılabileceğini, ancak Rubicon Vakfı’nın (http://www.rubiconfoundation.org/) yazılı izni olmadan çoğaltılamayacağını ve yeniden basılamayacağını hatırlatalım.

‘Türkiye’nin 120 Alpin Bitkisi’ kitabı, Türkiye’nin dağlık bölgelerinde, başta bitki örtüsü olmak üzere, biyolojik çeşitliliğe dikkat çekiyor: Dağlarımızın biyolojik çeşitliliği konut yapımı, spor ya da turizm amaçlı yatırımlar, maden/taş ocakları vb. faaliyetler sonucu tahrip ediliyor, hızla betonlaşıyor. Bu nedenle dağlarımızı korumak; yaşamın bağlı olduğu biyolojik çeşitliliğimizi, su kaynaklarımızı, dağ köylerimizi korumak ve iklim değişikliğine karşı savaşmak için son derece önemli.

ISBN/EAN: 978-90-814408-1-3

© Rubicon Vakfı

Roghorst 117, 6708 KE, Wageningen, Hollanda

www.rubiconfoundation.org

Kapak Fotoğrafı: Aubrieta olimpica Uludağ obrizyası (Gürcan Güleryüz)

Kitaptaki Fotoğraflar: Gürcan Güleryüz, Nihat Karakaya, Özcan Seçmen, Cem Vural

Haziran 2010