Türkiye’den 10 Yeni Miras Alanı UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde

UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği ‘Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme’ye bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde 2014 yılında gerçekleşen Dünya Miras Komitesi toplantısında kabul edilen miraslarla birlikte 1007 miras alanı yer almaktadır.

ahtamar

Bunlardan 779’i kültürel, 197’si doğal ve 31’i karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 11’i kültürel, 2’si karma olmak üzere 13 mirası bulunmaktadır. Komite tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır.

Türkiye’nin bu listeye kayıtlı 52 kültürel ve doğal miras alanının yanı sıra, 13 Nisan 2015 tarihinde Dünya Miras Merkezi’nce yapılan incelemelerle, bu listeye 10 yeni miras alanımızın eklenmesi uygun bulunmuştur:

– Akdamar Kilisesi (Van)

– Antik Aspendos Kenti Tiyatrosu ve Su Kemerleri (Antalya)

– Eshab-ı Kehf Külliyesi (İslami – Osmanlı Sosyal Kompleksi) (Kahramanmaraş)

– Mudurnu Tarihi Lonca Kasabası (Bolu)

– Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları (Amasya)

– Dağlık Frigya (Eskişehir, Kütahya, Afyon)

– Stratonikeia Antik Kenti (Muğla)

– Uzunköprü (Edirne)

– İsmail Fakirullah Türbesi ve Işık Kırılma Mekanizması (Siirt)

– Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul)

Dünya Miras Merkezi tarafından Geçici Liste’ye kaydedilmesi benimsenen miras alanlarımızla ilgili karar 28 Haziran – 8 Temmuz 2015 tarihlerinde Bonn’da düzenlenecek olan 39. Dünya Miras Komite toplantısında onanmış olacaktır.