Türkiye’de GDO’lar ve Toplumsal Muhalefet

Ar. Gör. Dr. Barış Gençer Baykan’ın hazırladığı rapor, Türkiye’de çevrecilerin, üreticilerin, tüketicilerin ve bilim insanlarının oluşturduğu koalisyonun GDO’ların insan ve çevre sağlığına risklerini, biyoçeşitliliğe olumsuz etkilerini vurgulayarak GDO’lu ürünlerin ekim ve ithalinin yasaklanması için yürüttüğü toplumsal mücadeleyi ele alıyor.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) son 30 yıldır dünyada yoğun bir şekilde tartışılıyor. Gıda yetersizliğine çözüm, tarımda ilaç giderlerini düşürme ve verimliliği artırma amaçlarıyla geliştirilen GDO’lara karşı, insan ve çevre sağlığına olan etkileri, canlıların patentlenmesi, şirketlerin tarım ve gıda üretimindeki tahakkümü ve tüketicinin bilgi edinme hakkı çerçevesinde toplumsal tepkiler ortaya çıkıyor.

GDO’lu ürünlere dünyanın farklı yerlerinde kültürlere göre farklılaşan konularda karşı çıkışlar gözlemleniyor.