‘Türkiye, Cari Açığı Azaltmak İçin Yüzünü Güneş Enerjisine Dönmeli’

Merkezi Çin’de bulunan ve dünyanın en büyük güneş panelleri üreticilerinden biri olan Yingli Solar Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, Türkiye’nin cari açığını yaratan en büyük girdisinin enerji olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye cari açığı azaltmak için yüzünü güneş enerjisine dönmelidir” dedi.

Uğur Kılıç, Yingli Solar Türkiye ofisinin Haziran 2012 tarihinden itibaren İstanbul Ataşehir’de faaliyetlerine başladığını, amaçlarının öncelikle 500 KW altı projelere odaklanmayı, 2013 yılı itibariyle ise de daha kapsamlı ve daha büyük projeler için gerekli hazırlıkları yapmak olduğunu belirtti.

Dünyada 10 bölgesel ülke ofisinde, 11 bin çalışanı, 25 yıllık tecrübesi, 3 GW’tan fazla kurulu parkı ve 2,5 GW üretim kapasitesiyle en büyük Fotovoltaik (PV) üreticilerinden Yingli Solar, Haziran 2012 tarihi itibariyle Türkiye Ofisi’nin çalışmalarına başladı. Yingli Solar Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, 14 Haziran 2012 tarihinde, EPDK tarafından yapılan güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 MW olacak üretim tesisleri için; üretim lisansı başvurularının 10 – 14 Haziran 2013 tarihleri arasında alınmaya başlanmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Uğur Kılıç, Türkiye’nin cari açığına olumsuz katkı yapan en önemli girdi kaleminin enerji olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde cari açığı azaltmak için geç kalmadan alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz bir zorunluluk. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat (günlük toplam 7,2 saat). Güneş Enerjisi potansiyeli 380 milyar kWh/yıl gibi önemli potansiyele sahip olan Türkiye’nin yüzünü güneş enerjisine dönmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Avrupa’da güneşin lideri Almanya

Uğur Kılıç, 21’nci yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı’nın (REN21) hazırladığı rapora göre 2011 yılı itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım dünya genelinde 2010 yılına göre 2011 yılında yüzde 17 artışla 257 milyar dolara ulaştığını, artışın 2008 finansal krizi öncesi 2007 yılına göre yüzde 94 olduğunu ifade etti.

Japonya’da geçen yıl meydana gelen Fukusima nükleer kazasından sonra ülkelerin yenilenebilir enerjiye yatırımlarını artırdığının altını çizen Uğur Kılıç şöyle devam etti: “Almanya hükümeti bu alanda en ciddi yatırımları yapan ülke konumunda, güneş enerjisinde Almanya lider. Halen enerjisinin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan elde eden Almanya, 2020 yılına kadar enerjisinin yüzde 35’ini, 2050’ye kadar da yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyor. Almanya’nın en fazla güneş alan bölgesi Bavyera Eyaleti, bizim Karadeniz Bölgesi kadar güneş ışığı alıyor. İki ülke karşılaştırıldığında Almanya, Türkiye’nin yüzde 40’ı oranında güneş ışığı alıyor. Türkiye’nin avantajı ortada. Hedef Almanya; hatta Almanya’nın önüne geçmek olmalı.”