Türkiye’nin İlk Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimini

Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı el ele vererek, dünyada nadir, Türkiye’de ise ilk kez uygulanacak Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimini, Yalova’da başlattı. 2011 – 2012 Eğitim – Öğretim Yılı ile aynı gün başlatılan iki hafta süreli eğitimin öğrencileri, Türkiye’nin değişik illerinden eğitime katılan 85 öğretmen oldu. Proje ile verilen eğitimle, 4 yılda 81 ilden 400 eğitici öğretmen Ekolojik Okuryazar olacak ve ülkemizin dört bir köşesinde yeni Ekolojik Okuryazar öğretmenler olması için eğitim verecekler.

Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi’nin açılış toplantısı nedeniyle 19 Eylül 2011 tarihinde Yalova’da bulunan Karaca Arboretum’da düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Büyükşehir Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir, Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sebahattin Binyay, Yalova Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürü Hamdi Şahin, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Müdürü Emin Ergun, TEMA Vakfı Kurucu Onur Başkanı Hayrettin Karaca ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç katıldı.

Toplantıda Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi’nin TEMA Vakfı’nın uzun yıllardır hayata geçirmeyi hayal ettiği bir proje olduğunun ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleri ile başlatıldığının altı çizildi. Doğayı seven, dilinden anlayan, doğanın kuralları ile yaşamayı bilen, ihtiyacı kadar tüketen, bilgili ve bilinçli öğretmenlerin yetiştirileceğinin ve bu öğretmelerin de meslektaşlarına aynı bilgi birikimini aktararak, çocuklarımızın, torunlarımızın bu bilinçle yetiştirilmesini sağlayacakları ifade edildi.

Ekolojik Okuryazar; doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen ve doğayla uyumlu yaşamayı ilke edinmiş kişidir. Ekolojik Okuryazarın en önemli özelliği kendine ve çevresine doğru soruları sormaktır.

– Yeryüzü neresidir? Yeryüzünü ne kadar tanıyoruz?
– Ağacın dili var mıdır? Varsa bize neler anlatır?
– Doğada her şey sınırsız mıdır?
– Doğa yaşamın devamını, sürekliliğini nasıl sağlıyor?
– Ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürün ve hizmetlerin doğaya ve insana etkilerini biliyor muyuz? Bilmek istiyor muyuz?

Ekolojik Okuryazarlık eğitimi ile Türkiye’de bir ilk gerçekleşecek, doğa konularında ‘okur ve yazar’, yani ‘bilen ve uygulayan’ nesillerin olması adına çok önemli bir adım atılmış olacaktır. Doğada her şey birbirine bağlıdır, her şey bir yere gider, hiçbir şey sonsuz değildir ve son sözü doğa söyler. Eğitime katılan öğretmenler, bu ilkelerin günlük yaşamdaki yerini ve bu ilkelerle uyumlu yaşamın Türkiye ve dünyadaki örneklerini öğrenme fırsatı bulacaklar.

Birinci Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi, 19 – 30 Eylül 2011 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Esenköy Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Tesisleri’nde uygulanacak. Uygulamalı ve teorik eğitimler, Prof. Dr. Murat Altın, Prof. Dr. Koray Haktanır, Doç. Dr. Ufuk Özdağ, Dr. Uğur Zeydanlı ve Dr. Zeynep Kılıç gibi çok değerli bilim insanlarımızın katılımıyla gerçekleşecek.