Türk Tipi Turist

Bu dağılım, katıldığım yüzlerce grup gezisinin bir analizidir. Darılmayın! Ama şöyle bir inceleyin bakalım acaba siz hangi gruba dâhil olabilirsiniz…

Çokbilmişler: Geziye sanki özel olarak hazırlanıp gelmişlerdir. Rehber susmaya görsün, bütün bildiklerini sıralamaya başlarlar. Rehber mi anlatıyor onlar mı, belli olmaz. Tipik cümleleri: “Ben bunları biliyordum zaten.”

Aktivistler: Genç veya genç görünmeye gayret eden bir gruptur. Genellikle safari, trekking, dağ, dalış, keşif temalı turları tercih ederler.

Mükemmeliyetçiler: Gezilen her müzeyi ‘British Museum’ ile karşılaştırırlar. Güzel bir yer gördüklerinde dahi tepkilerini göstermemeyi marifet sayarlar. Rehberin anlattıklarını hafif alaylı bir ifadeyle dinlerler. Tipik cümleleri: “Onca yolu bunu görmek için mi geldik?”

Pollyana’lar: Her gördükleri taşı, böceği; sabah güneşini, akşam karanlığını coşkuyla karşılarlar. Sanki bunları hayatlarında ilk kez görüyorlardır. Otelin akmayan sıcak suyunda, aksayan tur programında bile bir güzellik, bir hikmet bulurlar. Tipik cümleleri: “Ah canım, her şey ne güzel!”

Şikâyetçiler: Dünyaya şikâyet etmeye geldikleri için hiçbir fırsatı kaçırmazlar. Havanın sıcaklığından, yolun tozundan, otobüsün sesinden kısacası her şeyden şikâyet ederek görevlerini yerine getirirler. Sanki diğerlerini üzerek olay çıkartmaktan mutlu olurlar. Tipik cümleleri: “Bu da olacak şey mi canım!”

Sözde Akıllılar: Seyahat acentesinin kendilerini aldattığına ve çok büyük kazanç elde ettiğine canı gönülden inanarak, ellerindeki programın, satır satır uygulanıp uygulanmadığını her an kontrol ederler. En haklı mazeretleri bile hiç dinlemezler. Tipik cümleleri: “Ama programda öyle yazmıyor! Bize böyle söylenmemişti!”

Yanlışlıkla Gelenler ve Zorla Sürüklenenler: Tesadüfen bu geziye katılmışlardır. Eşi veya sevgilisi hatta belki de anne ve babasının zoruyla bu geziye katılmışlardır. Aslında istedikleri gündüz güneş, kum; akşam gazino ve diskodur. Yani havuzun kenarında kertenkele gibi yatmak isterler. Gezilen yerlerden en az memnun kalan onlardır. Acıklı yüz ifadelerinden neler çektiklerini anlamak zor değildir. Tipik cümleleri: “Ne zaman otele döneceğiz? Çok yorulduk.”

Düzen Bozucular: Turdan ayrılıp kendi başlarına dolaşmayı büyük bir marifet sayarlar. Kan ter içinde görmedik tarihî eser bırakmazlar. Her müzeyi görmek isterler. Tur haricinde gördükleri her şey sanki ilk defa onlar tarafından bulunmuştur. Tur disiplinini bozmak ve daima böbürlenmek isterler. Yanlarında kitap taşır ve rehberle didişirler. Tipik cümleleri: ”Bugün harika bir yer keşfettik. Yazık oldu, hiçbiriniz göremediniz.”

Rehbere Âşıklar: Rehber çekiciyse (mutlaka bir çekici yanını bulurlar) yanından bir saniye olsun ayrılmazlar. Rehberin her söylediğini onaylar, gülücüklerle takdir ederler. Bunun sonucu, rehberden ayrıcalıklı muamele beklerler. Gruptaki diğer insanlar da buna bozulur. Tipik cümleleri: “Gerçekten bunlar çok enteresan!”

Rekor Peşinde Olanlar: Daha fazla ülke ve şehir görüp bununla da böbürlenenler. Onlar için önemli olan bu gezi boyunca kaç farklı ülkeye ayak basmalarıdır.

Moral Vericiler: Genellikle hayatın her saniyesinden zevk almayı bilen, orta yaş civarında kimselerdir. Esprileri ile en sıkıntılı anları bile bir anda neşeye boğarlar. Bulundukları ortamın can simididirler. Genellikle otobüslerin en arka koltuklarını tercih ederler. Hatta bazen ellerinde bir çalgı aleti bile bulunur. Tipik cümleleri: “İşte bu harika!”

Alış Veriş Tutkunları: Onları en yakındaki dükkânda bulmak kolaydır. Hem “Artık ülkemizde her şey bulunuyor” derler, hem de ellerinde kocaman paketlerle gezmekten kaçınmazlar. Önerilen her şeyi satın alırlar ve otobüslerine dönünce de aldıklarını herkese gösterip, takdir beklerler.

Kabulcü Gezgin Tipi: Her şeye ‘evet’ der, gruba kendilerini sevdirmeye çalışırlar.

Doğuştan Fotoğrafçılar: Otobüs durunca ortadan kaybolur, şoför klakson çalmadan dönmezler. Yanlarında çok sayıda objektif taşırlar. Geziden döndükten sonra muhakkak saydam gösterileri yaparlar.

Dalgın Gezgin Tipi: Sürekli otel odası anahtarı, ceket, el çantası, cüzdan unuttukları için grubun başına ‘tatlı bela’ olurlar. Onlar için sık sık otele geri dönülür.

Obur Gezgin Tipi: Sürekli karınlarını tutarak ‘ah, of’ çekerler ve acıktıklarını dile getirirler. Otobüste sürekli atıştırırlar. Yanlarında bisküvi, yemiş, çikolata türü erzakları hiç eksik olmaz. Haftanın birkaç gününü klozette oturarak geçirirler.

Gösterişçi Gezgin Tipi: Tatil hedefleri aslında düzgün vücutlarını gösterebilmektir. Sosyal çevrelerini genişletmek amacı ile yeni insanlarla tanışmak isterler. Plajları ve havuz başlarını tercih ederler. Motive edilirlerse her an alışverişçi turiste dönüşebilirler.

İdeal Gezgin Tipi: Önyargıları yoktur ve amaçları sadece gezdikleri ülkeyi tanımaktır. Katıldıkları geziyle ilgili ön araştırma yapmışlardır. Heyecanlıdırlar. Yol çağrısına uyarak yaşam standartlarını yükseltirler.