Tohumlar İçin, Şimdi Harekete Geçin!

Tohumlara Özgürlük Küresel Girişimi, Gandhi’nin doğum günü olan 2 Ekim’den Dünya Gıda Günü 16 Ekim’e kadar bireylere ve hükümetlere ‘uyanın’ çağrısı yapmayı amaçlayan bir kampanya başlattı.

2 – 16 Ekim tarihlerinde, tüm dünyada tohumlar için etkinlikler düzenleniyor. Buğday Derneği, ekolojik çiftlikler arası bisikletle tohum takası organize ederek ve % 100 Ekolojik Pazarlarda etkinlikler yaparak küresel tohum hareketine destek veriyor.

Kırsalda Tohum Eylemi: Bisikletli Arılar

6 – 7 Ekim tarihlerinde Öteki Bisiklet Grubu, Buğday Derneği’nin yürüttüğü ‘Yaşasın Tohumlar’ kampanyası sürecinde çoğaltılan atalık tohumları Bayramiç Yeniköy Çiftliği’nden, Kaz Dağları Dedetepe Çiftliği’ne bisikletle taşıdılar. Böylece, sürdürülebilir gıdanın temeli olan atalık tohumlar, sürdürülebilir ulaşımın temeli olan bisikletle taşındı, çiftlikler de yetiştirdikleri tohumları takas ettiler. Öteki Bisiklet Grubu yaptıkları eylemi öncesinde ’genetiği değiştirilmeyen, patentlenmeyen, fiziksel kusursuzluğa programlanmayan bu tohumları Küçükkuyu’daki Dedetepe Çiftliği’ne taşıyacak, bir nevi doğa için arı görevi göreceğiz!’ diye tanımlamışlardı.
Tohumların çiftlikler arasında bisikletle takas edilmesi henüz bir sembol niteliği taşıyor. Ancak Buğday Derneği, atalık tohumları yetiştiren çiftlikler arasındaki tohum takasının bisikletle yapılmasını destekliyor ve bu eylemlerin çoğalmasını amaçlıyor.

Şehirde Tohum Eylemi: % 100 Ekolojik Pazarlarda Tohum Etkinlikleri

Buğday Derneği 6 Ekim’de Şişli % 100 Ekolojik Pazarda, 7 Ekim’de ise Kartal % 100 Ekolojik Pazarda tohum ekinlikleri düzenledi.  Etkinlikler, Buğday Derneği’nin tohumlar için sivil itaatsizlik eylemi nedir ve Buğday’ın Tohum Takas Ağı Kampanyası hakkında bilgilendirmesiyle başladı. Slow Food & Balkon Bahçeleri Konviviyumu’ndan Leyla Kabasakal’ın pazar müdavimlerinin büyük ilgi gösterdiği balkon bahçeciliği atölyesi ile devam eden etkinlik, dernek üyesi, beden perküsyoncusu Tugay Başar’ın yine pazar müdavimleriyle tohumlar için kekeça (kendi kendini çal) yapması ve balkonda yetiştirilebilecek ‘gerçek’ yeşillik tohumlarının dağıtılmasıyla sona erdi.

Sinek Sekiz Yayınevi de bu iki gün boyunca Vandana Shiva’nın derlediği, Aykız Doğan’ın çevirisiyle yayımladıkları ‘Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar’ kitabının ilk tanıtımını % 100 Ekolojik Pazarlarda yaptı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, tohumlarla ilgili etkinliklerine devam ederken herkese ‘Çok Geç Kalmadan… Tohumlar için, Harekete Geçin!’ çağrısında bulunuyor.