Tohum Takas Ağı Büyüyerek Yoluna Devam Ediyor

Buğday’ın tohum, tohumluk üretim, doğrudan ve alternatif pazarlara ulaşım gibi konuları kapsayan Tohum Takas Ağı toplantısı son derece verimli geçti. Tohum Takas Ağı büyüyerek, güçlenerek yoluna devam ediyor.

Tohum Takas Ağı Projesi kapsamında 2013’ün ilk çiftçi eğitim toplantısı 22 – 24 Ocak tarihlerinde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkez Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü projenin ikinci döneminde gerçekleştirilen ilk büyük çiftçi toplantısı olma özelliğini da taşıyan etkinliğe, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 39 çiftçi ve yerli tohum sevdalısı katıldı. Tohum Takas Ağı projesine bağışlarıyla can suyunu veren Adım Adım koşucularından Altan Deresoy da toplantıya hem bir yerli tohum sevdalısı olarak, hem de gözlemci olarak katıldı.

Katılımcılar tarafından ‘çok verimli geçtiği’ ifade edilen toplantının ilk oturumunda, aralarında Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya’nın da bulunduğu uzmanlar tarafından Türkiye’de ve dünyada tarımsal yapının gidişatı konusunda sunumlar ve bunları izleyen tartışmalar yapıldı. Yine aynı oturumda, Kars’tan Boğatepe Derneği, Ankara’dan Doğal Besin ve Bilinçli Beslenme ve Çanakkale’den Ekolojik Yaşam ve Beslenme girişimlerinden üretici ve tüketici kooperatifleri, yerli tohumla ziraat ve toplum destekli tarım gibi örnek uygulamalar gerçekleştiren grupların sunumlarına da yer verildi.

Toplantının ikinci oturumunda ise, Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir ve eş müdürü %100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu tarafından yerli tohumun önemi ve getirdiği çözümlerle Buğday Derneği’nin konuya bakış açısını yansıtan sunumlar yapıldı, bunları izleyen tartışma oturumları gerçekleştirildi.

Toplantının üçüncü oturumunda, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkez Enstitüsü’nden Dr. Gülay Beşirli tarafından tohum ekimi, izolasyon ve hasat konularında, 5 saat süren ve katılımcılardan tam not alan son derece kapsamlı bir eğitim gerçekleştirildi.

Toplantının dördüncü ve son oturumunda ise, Tohum Takas Ağı’nın yeni dönemi için geliştirilen 3 paydaşlı model, Tohum Takas Ağı Koordinatörü Durukan Dudu tarafından anlatıldı. Bunun ardından, yine bu modelle birlikte geliştirilen çevrimiçi veritabanı ve kullanılış biçimi, Buğday Derneği Bilişim Danışmanı Mehmet Gürmen tarafından aktarıldı.

Perşembe öğle yemeğiyle biten eğitim toplantısının ardından, Buğday ailesi ve Tohum Takas Ağı’na üye uzman çiftçilerden oluşan ‘Tohum Takas Ağı Yönlendirme Komitesi’ toplantısı gerçekleştirildi. Projenin önümüzdeki aylarıyla ilgili stratejik kararların alındığı toplantının heyecan verici sonuçlarının ‘meyvelerinin’ yakın zamanda toplanmaya başlanması düşünülüyor.