TEMA Vakfı: Sırada Su Yasası Var!

Mera ve Toprak yasalarının çıkarılmasında aktif rol alan TEMA Vakfı, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Su Yasa Tasarısı taslak metnini tamamladı. TEMA Vakfı danışmanları, Bilim Kurulu ve hukuk insanları tarafından hazırlanan Su Yasa Tasarısı taslak metni 2011 yılında tamamlandı.

TEMA Vakfı Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi M. Serdar Sarıgül, Vakfın Su Yasası ile ilgili çalışmaları ve Yeni Anayasa tasarısı önerilerini paylaşmak üzere 6 Nisan 2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Havza Yönetim Planlaması Daire Başkanlığını ziyaret etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı ve Havza Yönetim Planlaması Daire Başkanı Nermin Çiçek’in katıldığı görüşmede, M. Serdar Sarıgül, TEMA Vakfı’nın Su Yasası ile ilgili çalışmaları ve Yeni Anayasa tasarısı önerileri hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki süreçte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne ayrıntılı bilgilendirme yapılması ve Bakanlık tarafından hazırlıkları devam eden Su Yasası çalışmalarına katkı sağlanması konuları gündeme geldi.

TEMA Vakfı Su Yasası tasarı metni ve Yeni Anayasa tasarısı önerileri metni, suyu kaynak olarak değil, varlık olarak tanımlayan ve herkesin suya ulaşma hakkının hiçbir şekilde kısıtlanamayacağı ve engellenemeyeceğini güvence altına alan bir anlayışla hazırlandı.

TEMA Vakfı, su çalışmaları kapsamında aşağıdaki konulara dikkat çekti:

– Ekolojik havzalar için su envanterleri oluşturma ve bütüncül havza yönetimi.

– Büyük projelerin su varlıkları ve su toplama alanları üzerindeki olumsuz etkileri.

– Tarımsal ve endüstriyel su kullanımındaki sorunlar.

– Erozyonla toprak kaybının önlenmesi ve su tutulmasının sağlanması için ülke genelinde teraslama seferberliği başlatılması.

– İklim değişikliğinin özellikle su varlığı üzerindeki etkilerini öncelikle hafifletmek sonra da uyum sağlamak için güçlü politikalar geliştirilmesi ve kararlılıkla uygulanması.

TEMA Vakfı