TBMM’nin Kapısında Nükleer Anlaşmaya Hayır Eylemi

Bugün, nükleer karşıtları sabah 9 saatlerinde Meclis önünde milletvekillerinin nükleer anlaşmayı oylamasını engellemek için eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, Meclis’in önünde, 170.000 nükleer karşıtının imzasının bulunduğu kutular ve ‘Türkiye Nükleer İstemiyor’, ‘Kirli Anlaşmaya Hayır De’ yazılı pankartlarla bekleyerek nükleer yasayı protesto etti.

Nükleer karşıtları bir basın açıklaması da yaparak: “Bugün burada, tamamen politik bir karar olan nükleer anlaşmanın mecliste oylanmasına karşı çıkan 170.000 nükleer karşıtının sesini duyurmak için bulunuyoruz. Hükümet artan toplumsal muhalefetin sesini artık duymazlıktan gelemez” dedi. Milletvekilleri ile görüşmek isteyen eylemciler oturma eylemine devam edince, güvenlik güçlerince gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Greenpeace Akdeniz, Sinop Çevre Platformu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Yeşiller Partisi, Küresel Eylem Grubu üyelerinin katıldığı eylemde, İzmir, İstanbul, Sinop, Mersin gibi çeşitli illerden gelen nükleer karşıtları, milletvekillerini nükleer yasa için ‘hayır’ oyu kullanmaya çağırdı.

Nükleer karşıtları şu mesajı verdi: “Bu anlaşma sadece yanlış enerji politikalarını devam ettirmekle kalmıyor, aynı zamanda kapalı kapılar ardında hazırlanan, hiçbir demokratik teamüle uygun olmayan ve nükleer santral istemeyen halkın tepkisini görmezden gelen antidemokratik bir anlayışı yansıtıyor. Zaten dünyada payı azalan nükleer enerji bugün ağırlıklı olarak çevre, ekoloji, güvenlik ve demokrasi kaygısı taşımayan ülkelerin peşinden koşmaya devam ettiği eski moda bir anlayışın ürünüdür.”
 

“Üstelik yenilenebilir enerji kanunu 3–4 yıldır Meclis’te beklemekteyken, Türkiye’nin enerji geleceği, nükleer gibi kirli, tehlikeli ve pahalı bir yola sokuluyor ve bu da derme çatma bir anlaşmayla oldubittiye getirilmeye çalışılıyor. Nükleer enerjinin en kirletici, en riskli ve en pahalı enerji üretim biçimi olduğunu yıllardır tekrarlıyoruz. Nükleer enerji ne enerji sorununun, ne de başka bir sorunun çözümüdür. Nükleer enerji merakı tüm diğer sakıncalarının yanı sıra sürdürülebilir bir geleceğin gereği olan temiz enerjiye dayalı, enerjinin az ve verimli kullanımına dayanan politikaların önünü tıkamaktadır.”

“Rusya ile imzalanan nükleer anlaşmada ayrıca 4 önemli açık öne çıkıyor: Haksız rekabet koşulları içinde imzalanan anlaşma ile AB ile bağlar koparılıyor, TAEK’in güvenlik konusundaki yetki alanı sınırlandırılarak, nükleer güvenlik ve atık gibi konular Rusya’ya teslim ediliyor, atık sorununa bir çözüm getirilemiyor ve akıllı enerji sisteminin kurulması önünde dev bir engel oluşturuyor.”