Taksim’de Nükleer Balonu Patladı

Nükleer karşıtı yüzlerce insan, Fukuşima nükleer felaketinin yıl dönümü nedeniyle Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Üzerinde radyasyon işareti olan balonları patlatan eylemciler, Hükümet’i nükleer santral planlarından vazgeçmeye çağırdı.

Nükleer karşıtları dün, geçtiğimiz yıl Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketi hatırlatmak ve nükleere hayır demek için Taksim’de insan zinciri oluşturdu.

Greenpeace’in de düzenleyenler arasında bulunduğu eylemde bir araya gelen yüzlerce kişi, Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Genel izleyici olma’ ve ‘Akkuyu Fukuşima olmasın’ yazılı pankartlar açıldı. Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından, üzerinde radyasyon işaretinin olduğu balonlar patlatıldı.

Yapılan ortak basın açıklamasında aşağıdaki noktalara dikkat çekildi.

‘Japonya’da yaşananlar ileri teknoloji ülkesi olarak bilinen Japonya’nın bile bir nükleer kazaya karşı nasıl çaresiz kaldığını göstermekle kalmıyor, nükleer enerjiye sahip bütün ülkelerde hükümetlerin nasıl şeffaflıktan uzak olduklarını ve nükleerci şirketlerin çıkarları için gerçekleri gizleyerek halk sağlığını hiçe saydıklarını kanıtlıyor.’

‘Fukuşima felaketi pek çok ülkeye ders olurken, Türkiye Hükümeti bu riskli enerjide ısrar ediyor. Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da, Türkiye’nin, ya da dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Hükümetin nükleer balonunu hep birlikte patlatıyoruz. Hükümet’e sesleniyoruz: Halkın sesine, bilime ve demokrasiye birazcık saygınız varsa, Akkuyu nükleer santral kararını derhal iptal etmelisiniz.’

Eyleme destek verenler arasında, Küresel Eylem Grubu, Antikapitalist Öğrenciler, Barışa Pedal, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu, Doğa Derneği, Greenpeace, DSİP, DÖH, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, TEMA ve Yeşiller bulunuyordu.

Geçtiğimiz yıl 11 Mart’ta Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami sonrası meydana gelen nükleer felaket nedeniyle:

– Santralin çevresindeki 20 km’lik alan girilemez durumda.

– 150 bine yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

– Çernobil felaketinde yayılan radyasyonun 6,5 katı atmosfere, tarım ve yerleşim alanlarına, denize yayıldı.

– Japon ekonomisi kaza nedeniyle yaklaşık 250 milyar dolar zarar etti. Ülke 1980’den beri ilk kez cari açık verdi.

– Felaketi temizleme işlemlerinin maliyetini kimse hesaplayamıyor ama yalıtım çalışmalarının en az 50 yıl süreceği söyleniyor.

– Felaketin ardından pek çok ülke nükleer santrallerini kapattı ya da nükleer santral planlarından vazgeçti.