Sultanahmet Meydanı’nda Nükleer Karşıtı Eylem

Eylemcilerimiz, Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylemle Hükümet’i acil olarak nükleer santral planlarından vazgeçmeye çağırdı. Bugün Türkiye ile birlikte dünyanın 20 farklı ülkesinde nükleer karşıtı Greenpeace eylemleri gerçekleşti.

Greenpeace eylemcileri bugün, Hükümet’in nükleer santral planlarını protesto etmek için Sultanahmet’teydi. Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii arasına mezar taşları diken eylemciler, ‘Akkuyu Fukuşima olmasın, bu sorumluluk sizin’ yazan pankartlar açtı. Mezar taşlarının her biri, Mersin, Akkuyu’da kurulması planlanan santralde olabilecek bir kazada en çok etkilenecek kentleri temsil ediyordu. Geçtiğimiz yıl Japonya’da Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaketin birinci yılına altı gün kala, 20 farklı ülkede Greenpeace eylemcileri nükleer karşıtı eylemler düzenliyor.

İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlumuz Cenk Levi, “Fukuşima’da yaşanan felaketin nedeni, Japon Hükümeti ile işletici firma ve denetleyici kurumun yaptığı hatalardı. Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santralde de bir kaza olması durumunda, aynı hataların yapılmayacağının garantisini kimse veremez. Üstelik, Türkiye’de nükleer santrali denetleyecek olan Atom Enerjisi Kurumu, aynı Japonya’daki gibi bağımsız değil, Enerji Bakanlığı’na bağlı. Bir sonraki Fukuşima’nın sorumluluğunu almak istemeyen hükümetler nükleerden vazgeçiyor. Hükümetlerin esas sorumluluğu, halkın sağlığını korumak ve güvenliğini sağlamaktır. Türkiye Hükümeti de, yaşananlardan ders almalı, yatırımlarını enerji verimliliğine ayrıca temiz ve güvenilir olan rüzgâr ve güneşe yapmalıdır” dedi.

Fukuşima’da 11 Mart 2011’de gerçekleşen nükleer kazanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve felaket halen tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Greenpeace’in geçtiğimiz hafta yayımladığı ‘Fukuşima’dan alınan dersler’ raporu, felaketin nedeninin insan hataları olduğunu ortaya koyuyor. Fukuşima’da yaşanan felaketin ardından 100 binin üzerinde insan evini terk etmek zorunda kaldı ve felaket hala devam ediyor.

Viyana Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, Akkuyu’da olabilecek bir kazanın etkilerinin Türkiye sınırlarını bile aşabileceğini gösteriyor.

Greenpeace, geçtiğimiz hafta ayrıca dünya üzerinde faaliyet halinde olan nükleer santrallerin interaktif haritasını yayımladı. Dünya üzerinde var olan 400’ün üzerinde reaktör, milyonlarca insanın risk altında yaşamasına neden oluyor.