Sudan Bilgiler

Bugün Dünya Su Günü ve su kullanımı son 100 yıldaki dünya nüfus artışının iki katı oranından daha fazla arttı. Sadece 1 yıl sonra yani 2016 yılında 36 ülke su kıtlığıyla baş başa kalacak. MÖ 3 bin yıllarında su savaşlarına dair 265 kayıt bulunduğu düşünülürse, su çatışmaları ve kaos kapımızda.

sudan-2

Temiz içme ve kullanma suyu kaynaklarına erişmek ise neredeyse dünya nüfusunun yarısından fazlası için imkânsız. Üçüncü dünya ve gelişmekte olan ülkelerde kadın ve çocuklar tarafından her yıl yüz milyarlarca saat, su kaynaklarına ulaşmak, su toplamak ve taşımak için boşa harcanıyor.

Orta Çağ’da su yerine alkol tüketimi daha fazlaydı çünkü su içmek daha tehlikeliydi ve bugün milyarları aşan nüfus için de bu durum geçerli. Ancak bu insanlar ne birayı ne de suyu bulabiliyor ve bu yüzden her yıl 6 – 8 milyon insan hayatını kaybediyor. Peki, tüm bu yaşananlara rağmen dünyanın suya kolay erişen diğer bölümü, üzerine düşeni yerine getiriyor mu? Bunun cevabını aşağıdaki kısa notlara bakarak sizler de verebilirsiniz…

Bir çift kot pantolonunu üretmek için 11 ton temiz su harcanırken, yaklaşık 700 milyon Çinli kirlenmiş su içiyor.

Bir tuvalet tek bir kullanımda ortalama 6 – 8 litre su kaybına neden oluyor ama dünyamızdaki her 9 kişiden 1’i, geliştirilmiş içme ve kullanma su şebekelerine erişimden yoksun.

Dünyamızdaki tatlı su kaynaklarının üçte ikisi banyolarımızda tüketiliyor, buna karşın Afrika ve Asyalılar suya ulaşabilmek için her gün 6 kilometre yürüyor.

Gelişmiş ülkelerde ortalama bir yüzme havuzu her ay, buharlaşma ve diğer nedenlerle 3.785 litre su kaybederken, sağlıklı içme suyu bulamadıkları için her saat bir 200 çocuk ölüyor.

Ortalama bir Amerikan vatandaşı bir günde 1 tondan fazla (1040 litre) su tüketirken, suyla ilgili hastalıklardan dolayı da her yıl 3,4 milyon insan hayatını kaybediyor.

Bir bardak bira üretimi için 20 litre su harcanırken, gelişmekte olan ülkelerdi tüm hastalıkların yüzde 80’i, sağlıksız su kullanmak ya da suya erişememekten kaynaklanıyor.

Saniyede bir damla su sızdıran musluk, yılda 24 ton su kaybına neden oluyor ve Birleşmiş Milletlere göre dünya nüfusunun üçte ikisi 10 yıl sonra, yani 2025 yılında susuzluk sorunuyla yüzleşmek zorunda kalacak.

Dünyamızda evlerdeki batarya ve klozetlerden sızan su miktarının ortalama olarak yılda 8 trilyon litreden fazla olduğu tahmin ediliyor ve bu sızıntı, 11 milyon evin su kullanımına eşit.

ABD’de bir günde 3,2 trilyon litre su kullanılmakta oysa yeterli su bulunamadığı için Peru’da içme suyu birçok bölgede, zaten yetersiz ve ince olan havadan ilkel yöntemlerle elde edilmeye çalışılıyor.

Son olarak da, şişelenmiş suya bir yılda harcanan paranın sadece üçte biri ile tüm gezegenin su sorunu çözülebiliyor…

Ruhi Köktürk