Sokak Hayvanlarına 7 Yıldızlı Bakımevi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 170 dönüm alana kurulu hizmet binasında kısırlaştırma, yaralı hayvanları tedavi ve rehabilite çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek oluyor. Merkez; kuvözden alttan ısıtmalı barınaklarına, küvetten son teknolojik röntgen ve ultrason cihazlarına kadar geniş imkanları ile sokak hayvanlarına adeta 7 yıldızlı hastane gibi hizmet olanağı sunuyor.

hayvan barinagi kocaeli

Büyükşehir Belediyesi’nin kendi alanında benzeri bulunmayan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvan sağlığı ve hakları kapsamında önemli bir görevi yerine getiriyor. Büyükşehir Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren merkez, 2015 yılında yaklaşık 4 bin 700 sokak hayvanı kısırlaştırırken, 4 bin 600 yaralı hayvanı tedavisini yaptı. Tedavi ve rehabilite edilen bin 56 hayvan ise isteyen vatandaşlara ücretsiz olarak sahiplendirildi.

kan sayim cihazi kocaeli

Sokak hayvanlarının sağlığı için her türlü imkânın sağlandığı merkezde kafeslerin hijyeni ön planda tutulmuş. Bakteri üretmeyen antibakteriyel fayanslarla kaplı kafesler hayvanların hastalık kapmalarını önlüyor. Alttan ısıtmalı olarak tasarlanmış kafesler, hayvanların soğuk havalarda üşümemesini sağlıyor. Kafesler ayrıca her gün düzenli olarak dezenfekte edilerek gerekli hijyen sağlanmış oluyor.

Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki ilgi çeken bir hizmet ise hayvan yavruları için kullanan kuvöz cihazı. Yavru köpek ve kedilerin ameliyat sonrası gibi zayıf kaldığı dönemlerde kullanılabilen kuvöz, hayvanların daha sağlıklı olmasını sağlayarak olumsuzlukların önüne geçiyor. Özel kliniklerde bile çok az bulunan kuvöze alınan yavru hayvan; optimum ısı, nem ve havayı alarak sağlıklarına daha erken kavuşturuyor. Ameliyatlarda kullanılan alet ve teçhizat ise özel sterilizasyon cihazında sterile ediliyor.

kocaeli hayvan barinagi

Merkezde dermatolojik yönden sıkıntı yaşayan sokak hayvanlarına özel küvet ile hizmet veriliyor. Uyuz gibi hastalıklara karşı özel şampuanlarla bu küvette yıkanan hayvanlar, iğneleri yapıldıktan sonra tekrar normal odaya alınıyor. 1 dakikadan az bir sürede sonucun alındığı röntgen cihazı, gebelik ve iç organlarındaki hastalık tespiti için kullanılan ultrason cihazı ise son teknolojik aletlerden seçilmiş. Kan testi cihazı ise sokak hayvanlarının tedavisi başlamadan önce kan sayımı yapılmasını sağlıyor.

Her gün 24 saat boyunca kamera ile izlenen merkezde, tedavi edilen hayvanların barındığı bölüm de mevcut. Trafik kazası ve mevcut bir hastalığından dolayı tedavi olan hayvanların yaşadığı bölümde özel işlemler uygulanıyor. Her hayvanın cinsi, geliş sebebi, hastalığı, tedavileri gibi bilgilerin yer aldığı hasta kartlarının olduğu bu bölümde kanserli hayvanlar dahi yer alıyor. Kanser hastası hayvanlar, gerekli tedaviler ile sağlıklarına kavuşturuluyor.