Şişli %100 Ekolojik Pazarda Organik Döner!

Yaklaşık yedi yıl önce Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi ortaklığıyla kurulan Şişli %100 Ekolojik Pazarda organik et döner satışına başlandı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi ortaklığıyla bundan yedi yıl önce kurulan Şişli %100 Ekolojik Pazarda, pazardan alınan organik malzemelerle sunulan kahvaltı ve brunch keyfine organik et döner de eklendi.

23 Mart 2013 Cumartesi günü satışına başlanan organik etten döner, Türkiye’nin ekolojik tarımın gelişmesi yönünde pilot bölgelerinden biri olan Gökçeada’da yetişen hayvanların etlerinden hazırlanıyor. 8 liraya satışa sunulan organik döner, ekmek arası veya tabakta yine pazardan alınan organik kırmızılâhana, soğan, maydanoz, marul, domates, yoğurt ve domates sosuyla servis ediliyor.

Organik et döneri Şişli %100 Ekolojik Pazarda satışa sunan Hacı Aksın, soya, soya peyniri, tofu, mayonez, sebzeli köfte, felafel ve ketçap gibi vejetaryen organik ürünler de üretiyor. Aksın, aslında et tüketimini özendirmek gibi bir niyetle yola çıkmadıklarını, ancak etten vazgeçemeyenler için sağlıklı ürünler sunmak istediklerini söylüyor. Hacı Aksın, daha önce Almanya’da organik döner yapıp satmayı denemiş, bu deneyiminin çok başarılı olmadığından Şişli %100 Ekolojik Pazarda ise dönerin ilgiyle karşılandığından söz ediyor.

Haziran 2006’da Türkiye’nin ilk organik pazarı olarak kurulan Şişli %100 Ekolojik Pazar, müdavimlerine bir pazar yerinden çok daha fazlasını sunmayı sürdürüyor. Ekolojik yaşam üzerine etkinliklerin sıkça düzenlendiği pazar, hem bu alanda bir bilgilenme noktası, hem de dostlarla bir buluşma, sosyalleşme mekânı. Pazar alanına erkenden gelen ekolojik ürün kullanıcıları, buradan alınan malzemelerle hazırlanan kek, kurabiye, börek, gözlemelerle kahvaltı ya da uzun brunch keyfi yaparken, bir yandan da dostlarıyla sohbet edip EkolojiKitap, Gerçek Temizlik, Balkon Bahçeciliği gibi etkinliklere de katılabiliyorlar.

Buğday Derneği, beslenme tarzımızın iklim değişikliği ile doğrudan bağlantısı ve endüstriyel havvancılığın hayvan refahını, haklarını göz ardı etmesi nedenleri ile hayvansal besinler ağırlıklı bir beslenme yerine organik – vejetaryen beslenmenin önemine dikkat çekerken, Türkiye’nin genel beslenme tarzında etin önemli yer tutması nedeniyle sera gazı salınımlarını daha çok artıran konvansiyonel et tüketimi yerine hayvan refahına da özen gösteren organik et tüketiminin daha iyi bir seçenek olduğunu savunuyor.