Sarıyazmalı Nineler Hâkim Karşısına Çıkacak!

Dünyanın en görkemli doğal yapılarından olan Valla Kanyonu’nun da içinde bulunduğu Küre Dağları’ndaki Loç Vadisi’nde yaşayan 84 kişi Hidroelektrik Santrali’ne (HES) karşı çıktıkları için hâkim karşısına çıkacak.

4 Aralık Salı Günü Cide Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak olan köylüler arasında 65 Yaşındaki Hatime Daş,70 yaşındaki Samiye Kar, 75 yaşındaki Huriye Ay ve 80 yaşındaki Ümmi Kar da yer alıyor. Gerekçeleri ise vadilerini yok edecek olan HES’e karşı çıkarak davacı Orya Enerji’nin işini yavaşlatmak ve vadide çalışan şirket çalışanlarına ‘Loç Vadisi’nde çalışma izniniz, imar planınız var mı’ diye sormak.

Barındırdığı canlı çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle dünyanın sayılı noktalarından biri olarak gösterilen Kastamonu Küre Dağları’nda yer alan dünyanın en büyük ikinci kanyonunu da içinde barındıran Loç Vadisi, Orya Enerji’nin yapmayı planladığı HES projesi nedeniyle yeniden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Projeyi hayata geçirmek için yeniden kolları sıvayan şirketin ‘Köylüleri yıldırmak için’ açtığı şikâyet dosyaları nedeniyle, işleri yavaşlattığı gerekçesiyle bugüne kadar 80 yaşındaki ninelerin de aralarında bulunduğu 84 köylünün adliyelerde, emniyette, jandarma karakolunda ifadeleri alındı. Sorgulamalardan sonra 27 kişi 4 Aralık 2012 tarihinde Kastamonu Cide Asliye Ceza mahkemesinde ilk duruşmalarına çıkacak.

Loç Vadisi Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada davaların kendilerini yıldırmayacağını belirtilerek, şu açıklama yapıldı: “Vadimizi, yaşadığımız toprakları, doğal güzelliklerimizi korumak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 7’imizden 70’imize Loç Vadisi halkı olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü biz haklıyız. Asıl suçlu biz değil, doğamıza ve yaşam alanlarımıza saldıran Orya Enerjidir. Toprağına izinsizce girene ‘Toprağımda ne işin var? Burada çalışmak için iznin, ruhsatın var mı?’ diye sormak dünyanın neresinde suç sayılıyor?”

Loç Vadisi’nin bulunduğu Küre Dağları, 2000 yılında milli park olduktan sonra, sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ve doğa turizmi konusunda yapılan çalışmalarla Avrupa’nın seçkin korunan alanları ağı olan PAN Parks sertifikasını Türkiye’de alan ilk milli park oldu.

Küre Dağları, zengin habitat çeşitliliği, Karadeniz göknar – kayın karışık ormanları, saf göknar ve saf kayın ormanları, karışık yapraklı ormanlar, yalancı makiler, deniz ve kıyı habitatları, orman içi çayırlıklar, kayalıklar gibi çok sayıda bileşeni içeriyor. Bu ekosistem çeşitliliği içinde 675 bitki taksonunun yaşadığı biliniyor. Ancak uzmanlar gerçek sayının bundan çok daha fazla olduğunu tahmin ediyor. Küre Dağları 100 kadarı Türkiye’ye endemik bitki, 50 civarında da nadir takson barındırıyor. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre, bölgede biri kritik olarak tehlikede olmak üzere (Astralagus kastamonuensis), 20 civarında nesli tehlike altında bitki taksonu bulunuyor. Küresel düzeyde 2  ve Avrupa düzeyinde 33 nesli tehlike altında bitki taksonu da, alanın uluslararası düzeydeki önemini ortaya koyan nedenler arasında.

Küre Dağları, çok sayıda hayvan türü için sunduğu yaşam ortamları ile de biyolojik açıdan çok önemli bir alan. Vaşak (Lynx lynx), yaban kedisi (Felis sylvestris), susamuru (Lutra lutra), bozayı (Ursus arctos) ve ulugeyik (Cervus elaphus) gibi memeli türleriyle birlikte, bölgede Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarına rastlanıyor. Ayrıca alanda 129 kuş türü yaşıyor ve bunun 46’sı tehdit altında.

Loç Vadisi Platformu