Sarıkız

sarikiz

Kazdağları’nın bilinen üç zirve noktası var. Zirve noktası olarak kabul edilen Karataş, deniz seviyesinden 1.775 metre yüksekliktedir. Diğer iki zirve ise; şu an üzerinden askeri birlik bulunan Babadağ ve efsanevi Sarıkız’ı anısına yapılan türbenin bulunduğu Sarıkız zirveleridir.

Sarıkız’ın efsane olacak tarzdaki hayat hikâyesi nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Efsaneye göre Sarıkız ailesi ile birlikte Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde yaşamış annesinin ölümünden sonra babası ile Kazdağları’nın eteklerindeki Kavurmacılar Köyü’ne yerleşmişti. Sarıkız ve babası kısa sürede köylüler tarafından benimsenmişlerdi.

Sarıkız’ın babası yıllar boyunca kutsal hac yolculuğu yapmak istemektedir. Ancak Sarıkız’ı emanet edecek kimse bulamadığı için bu isteğini sürekli ertelemiştir. Babasının bu durumuna üzülen Sarıkız, babasına hac ibadetini yerine getirmesini kendisinin yaşamını tek başına idare edebileceğini telkin etmiştir. Kızının telkinleriyle ikna olan baba hac yolculuğuna çıkarken Sarıkız’ı kendisine eğitim veren dervişe emanet etmiştir.

sarikiz adak

Sarıkız yaşadığı dönemde kendisine has güzelliği ile nam salmıştı. Köyün delikanlıları ve Sarıkız’ın güzelliğini duyan diğer köylerin delikanlıları Sarıkız ile evlenebilmek için sıraya girmişler Sarıkız hiç kimseye yüz vermemişti. Sarıkız’ın bu inatçı tutumuna kızan erkekler Sarıkız hakkında olur olmadık iftiralar yaymaya başlamış Sarıkız’ı köyden istenmeyen kişi ilan etmişlerdi.

Tam bu olayların yaşandığı sırada Sarıkız’ın babası hac vazifesini yerine getirmiş köye geri dönmüştü. Köyün ileri gelenleri Sarıkız’ın babasına Sarıkız’ın köyde istenmediğini söylediler. Kendisinin ise köyde yaşamını sürdürebilmesi için tek çare vardı, o da Sarıkızın öldürülmesi.

sarikiz mum yakma

Bunun üzerine babası Sarıkız’ı alarak Kazdağları’na doğru hareket ederler bugünkü Sarıkız Türbesi’nin olduğu yerde durarak Sarıkız’a seslenen babası köylülerin kendisi hakkında aldığı kararı söyler. Fakat tek çocuğu olduğu için Sarıkız’ı öldürmeyeceğini belirtir. Sarıkız’ın köyde beslediği kazlarda yola çıktıkları andan itibaren onları takip etmiştir. Kazların peşinden geldiğini gören Sarıkız, babasına kendisini burada bırakmasını nasıl olsa vahşi hayvanların kendisini burada yiyeceklerini söylemiş kendisinin öldüğüne köylülerin inanması içinde kazlardan bir tanesi kesmesini ve elbisesinden bir parça kopartarak kanı üzerine sürmesini söylemiştir. Babası Sarıkız’ın dediğini yapar ve köye geri döner. Artık köydeki herkes Sarıkız’ın öldüğünü düşünmüştür.

sarikiz turbesi

Aradan yıllar geçer, Edremit Pazarı’nda mahsul satmak için gelen pazarcılar Kavurmacılar Köyü’nde Bayramiç’ten gelirken yoğun sis yüzünden yolda kaybolduğunu zirvede bir noktada genç ve güzel bir kızın kendilerine yol gösterdiğini, köy kahvesinde köylülere anlatırken konuşmaları duyan baba kızının yaşadığını düşünerek Sarıkız’ı bıraktığı yere gider gerçekten de Sarıkız’ı ölmemiş babasının kendisini bıraktığı yerde yaşamaktadır. Kızıyla hasret gideren baba namazını kılmak için abdest almak için kızından su ister. Sarıkız babasına bir gözünü kapatmasını rica eder. Çünkü aradan geçen yıllar boyunca Sarıkız Allah’a yalvarmış bir eren olmuştur. Babası Sarıkız’ı bir gözü açık izler. Sarıkız, Edremit Körfezi’ne doğru uzanıp elindeki testi ile babasına su doldurur. Kızının ermiş olduğunu gören babası Sarıkız’ı bir kez daha orada bırakıp ayrılır ve Babadağ yakınlarında ölür. Günler sonra Sarıkız ve babasının cansız bedenleri köylüler tarafından bulunur. Sarıkız ve babası için ayrı ayrı türbeler yapan köylüler Sarıkız’a ettikleri kötülüklerin farkına varmışlar ve birer bire köyü terk etmişlerdir. Şu an Kavurmacılar Köyü’nde yaşayan birkaç hane kalmıştır.

Sarıkız’ı anmak adına her yıl Ağustos ayında Sarıkız Şenlikleri düzenlenmektedir. 15 – 25 Ağustos tarihleri arasından düzenlenen bu şenliklere katılan Türkmen ve Yörükler kendi geleneklerine göre Sarıkız’dan af dilerler. Sarıkız Türbesi’nde ki bezler ve not kâğıtları Sarıkız’dan af dilemenin birer sembolüdür.

Yazı ve fotoğraflar: Fehmi Şenyiğit