Sanayi ve Turizm

Yıllardan beri Mudurnu’nun gelir kaynaklarından biri olan tavukçuluk sektörü bilindiği gibi 2000’li yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kapandı ve birçok çalışanı işsiz kaldı. Mudurnu Tavukçuluk kapandıktan sonra el değiştirerek üretim yapmaya devam ettiyse de eski günlerine bir türlü dönemedi.

Geçtiğimiz yıl Mudurnu Tavukçuluk entegre tesislerini Kılıç Deniz Ürünleri AŞ satın aldı ve tesislere ciddi yatımlar yaparak Mupi markası ile üretime başladı ve böylece birçok hemşerimiz iş olanağına kavuştu. Günlük kesim kapasitesi arttıkça üreticiler ve esnaflar açısından ilçemize ciddi katkıları olacağını düşünüyorum.

Dünyada bir marka haline gelmiş olan Mudurnu Tavukçuluk, 2000 yılında üretimini durdurunca o dönem ülkemizde yaşanan ekonomik krizden ülke olarak bütün vatandaşlar ve şirketler etkilendi ise de ekonomisi ağırlıklı olarak tavukçuluk sektörüne bağlı olduğundan Mudurnu halkı daha fazla sıkıntı çekti. Zor dönemler geçirdi. İlçeye yakın zamanda istihdamı artıracak, ekonomisini canlandıracak sanayi sektörü gelmeyeceğine göre, ‘beyaz et’ sektöründeki çeşitli sıkıntılar varken, ilçemize gelerek yatırım yapan firmaya da sahip çıkalım.

Kültür, tarih, doğa turizmi konusunda biz daha emekleme dönemindeyiz ve var olan potansiyelimizde olumlu şekilde kullanamıyoruz.

Bize komşumuz denecek kadar yakınlıkta olan Beypazarı ve komşu ilçemiz Göynük’ün turizm konusundaki başarıları ortada. Kültür, tarih, doğa konusunda bizim onlardan eksiğimiz yok fazlamız var. Ama tüm ilçe olarak yerel yöneticileri ve halkı olarak el ele verip planlı programlı hareket etmemiz lazım. Turizm, tanıtım uzun vadeli ve zor bir süreç belde halkı ve yöneticiler olarak alt yapıdaki eksiklerimizi adım adım gidermeli, ilçemize bir defa gelenin tekrar yanında iki, üç kişiyle gelmesini sağlayacak mekânlar yaratmalıyız.

Kaplıcalar konusunda çok zengin kaynaklara sahip olmamıza rağmen yıllardır çözemediğimiz sorunlarımız var. Bir an önce mevcut eksiklerimizi giderip yatak kapasitemizi artırmalıyız. Bir yandan eksiklerimizi giderirken diğer taraftan mevcut durum tespiti yapmalıyız.

İlçeyi haftada kaç kişi ziyaret ediyor istatistik bir verimiz var mı? İlçeyi görmeye gelenlerin karşılaştığı eksiklikler ve talepleri nelerdir? Düzenli rehberlik hizmeti verebiliyor muyuz?

İlçeye gelen misafirlere tarihimizi, kültürümüzü anlatabileceğimiz standartlaşmış yayınlarımız el ilanı, broşür, CD’miz var mı?

Bu konuda yazabileceğimiz o kadar eksiğimiz var ki yazmakla bitmez. Hafta sonları ilçemizi gezip görmeye Türkiye’nin değişik yerlerinden ziyaretçiler gelmekte. Eksiklerimize rağmen şehrimizin dokusunu tam olarak ziyaretçilere sunamıyoruz.

Çözüm yollarını irdelemeyi başka bir yazıya bırakıyorum…

Fotoğraf: İsmail Şahinbaş