Şalgam Dolması

Erzurum, Uzundere, Çoruh Nehri, Tortum Gölü, Tortum Şelalesi, ‘Dans Eden Kayalıklar’, Öşvank Kilisesi, Mescid Dağları, Nezihe Abla, Rıza Amca… Dinginlik, huzur, mutluluk… Keyif ve tabii ki muhteşem yemekler, tatlar…

Uzundere’ye bir çekim nedeniyle gittim. Açık söylemek gerekirse bayramda herkes sıcak bölgelerde keyif yaparken soğuk bölgede ne işim var diye sızlana, sızlana gittim Uzundere’ye…

Donacağım işte, donanacağım oralarda, bana da hiç kolay bir iş düşmez ki, hep, hep, hep diye diye söylene, söylene…

Bavuluma, dağa kayağa giderken giydiğim en kalın kıyafetlerimi aldım. Kıyafetler tamam. Dur bir de ne olur olmaz soğuktur orası vitaminleri de alayım dedim, onları da aldım, düştüm yola…

Uzundere’ye ulaştığımızda akşam olmuştu. İlk dikkatimi çeken ılık esen bir rüzgâr ve tertemiz bir hava oldu. Şaşırdım. Konuk olacağım pansiyona girdiğimde ise muhteşem güzel bir koku inanılmaz şık hazırlanmış bir masa ve harika bir aile ile karşılaştım.

Nezihe Abla ve Rıza Amca (Nezihe – Rıza Özsoy)…İnsana huzur veren bir ortam, masada ise; inanılmaz tatlar, şalgam dolma ve dut kaysefesi. Ertesi gün ve bir ertesi gün yine muhteşem yemekler, tatlılar ve ılıman bir hava.

Uzundere’de kaldığım birkaç gün yöresel yiyeceklerine, yemeklerine ve beni hiç üşütmeyen havasına hayran kaldım. Kıyafetlerim bavulumda, vitaminlerim kutusunda ama benim gönlüm orada kaldı.

Umarım sizinde yolunuz oralara, Nezihe Abla’nın ve Rıza Amca’nın sofrasına, düşer… Düşemeyecek ya da düşleyenler için ise işte size ‘şalgam dolması’ ve ‘dut kaysefesi.’ Afiyet olsun…

Malzemeler:

10 adet mandalina büyüklüğünde şalgam,

½ kg orta yağlı kıyma,

1 çay bardağı pirinç,

1 büyük soğan,

1 yemek kaşığı domates salçası,

1 kâse yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, reyhan

Yapılışı:

Şalgamlar yıkanır. Yuvarlak yuvarlak incecik dilimlenir ve hafif tuzlanarak bekletilir.

Soğan küçük küçük doğranır, tuzlanır ve ovalanır. Kıyma, pirinç, reyhan, tuz, karabiber, salça karıştırılarak dolma harcı yapılır.

Dilimlenmiş şalgamların arasına hazırlanan dolma harcında konulur ve sarılır. Tencereye sıralanır ve üzerine reyhan, karabiber serpilir. Dolmaların üzerine sıcak su konur (dolmaların yarısını geçmeyecek oranda su konulur) ve hafif ateşte şalgamlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

Dut kaysefesi

½ kg kuru dut

1 su bardağı çekilmiş ceviz

3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı

Dutlar yıkanır suda bekletilir. Yıkanan dutlar tencereye alınır. Bir su bardağı su ilave edilerek hafif ateşte dutlar yumuşayıncaya suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülüp karıştırılır. Servis tabağına alınır ve üzerine bolca ceviz dökülerek servis yapılır.