Şafak Korosu Günü

doga dernegi sirtcantam

Her yıl dünyanın pek çok ülkesinde ortak olarak düzenlenen ‘Uluslararası Şafak Korosu Günü’ etkinliğinin İstanbul ayağı bu yıl 4 Mayıs 2013 Pazargünü Sarıyer’e bağlı Garipçe Köyü’nde gerçekleştirilecek. İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu (İKGT) ile Doğa Derneği’nin birlikte organize edeceği 4. İstanbul Şafak Korosu etkinliği bu yıl da tüm doğaseverlere açık.

Urfa, İzmir gibi ülkenin başka yerlerinde de düzenlenecek organizasyonların İstanbul ayağı sabah 05.50 – 06.41 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Doğaseverler geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Garipçe Köyü’nün girişinde, ancak bu kez yeni yapılan spor sahasının önünde ve karşısındaki yeşil alanda 05.30’da buluşarak ‘Dünyanın en eski uyandırma servisi’ne, yani kuşların ötüşüne kulak verecekler. ‘Koro dinletisi’ akabinde Garipçe çayırları üzerinde yanlarında getirdikleri yiyecek ve içecek ile topluca kahvaltı yapacak olan doğaseverler daha sonra yırtıcı göçünü gözlemek için Sarıyer keskin viraj noktasına geçecekler.

‘Uluslararası Şafak Korosu Günü’ dünya üzerinde 28 ülkede Mayıs ayının genellikle ilk pazar günü gerçekleştirilen bir etkinlik. Doğanın en güzel mucizelerinden birini unutmamanın amaçlandığı etkinlikte doğaseverler ve kuş gözlemcileri önceden belirledikleri bir araziye gün doğumundan önce giderek, doğan güne herkesten önce uyanan kuşların keyifli korosunu dinliyorlar. Etkinlik her ülkede ötücü kuşların çok aktif olduğu gün doğumundan işrak vakti olarak adlandırılan zamana kadar yaklaşık 1 saat sürüyor.

Organizasyonun İstanbul ayağının koordinasyonunu yürüten İKGT ve Doğa Derneği üyesi Akdoğan Özkan’ın verdiği bilgiye göre, ‘Uluslararası Şafak Korosu Günü’ (International Dawn Chorus Day) ilk kez 1981 yılında ‘The Wildlife Trusts’ adı verilen doğa koruma örgütünce İngiltere’de gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda Yeni Zelanda’dan Avrupa’ya ve Güney Amerika’ya dek dünyanın pek çok noktasında kuş gözlemcileri ve doğaseverler tarafından organize edilen etkinlik 2011’den bu yana İstanbul’da da gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz yılki şafak korosu etkinliğinde Garipçe’de 23 farklı kuş türünün ‘Şafak korosu’nda yerini aldığı seslerinden tespit edilmişti. İstanbullu doğaseverlerin kulak verdiği kuş türleri şunlar olmuştu. İşte türler: Bülbül, Çıvgın, Karatavuk, B. Baştankara, Florya, Leş Kargası, Kumru, İspinoz, Alakarga, Kızıl sırtlı örümcek kuşu, Ak gerdanlı ötleğen, Kiraz kuşu, Maskeli ötleğen, Kızıl gerdan, Üveyik, Sülün, Arı kuşu (10-20), Sarıasma, Bahçe çintesi, Kır incir kuşu, Söğüt serçesi, Kırlangıç (15+), Gümüş martı. Bunların yanı sıra göçte olan şahin, arı şahini (3), gri balıkçıl ve saz delicesi türler görülmüştü.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, çevresel tehditlerin arttığı dünyamızda bu etkinliği gerçekleştirmek için 3 yıldır özellikle Garipçe’yi seçiyor. Söz konusu köy, bilindiği gibi, Boğaziçi’ne inşa edilecek 3. Köprü’nün Avrupa ayağı ile bağlantı yollarının yakınında bulunan bir nokta. İKGT üyeleri, ‘Uluslararası Şafak Korosu Günü’ için bu yıl da Garipçe’yi seçmekle, Garipçe Köyü habitatının bir daha geri gelmemek üzere yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekmeyi amaçlıyor. Antik dönemden bu yana kuşlar için çok özel bir coğrafya olan Garipçe kuşların uluslararası göç yolları üzerinde yer alan ve yakın gözleme olanak tanıyan şanslı bir nokta.