Rio’yu Kıskandım…

2016 için bir Güney Amerika ülkesi başkenti olan Rio De Jeneiro’nun Yaz Olimpiyat Oyunları’nı yapacak oluşunu kıskandım. Sanıyorum Danimarka’da yapılan oylamada bu sonuca ulaşıldı. Tokyo, Chicago, Madrid gibi şehirleri de sollayıp geçen bu kent futbolu ve karnavalları ile ünlü iken şimdi de olimpiyat oyunları ile anılır olacak. Yine kıskandım.

Dikkat ederseniz 2016 için Türkiye Yaz Olimpiyat Oyunları’na aday olmadı. Eskiden Başbakanlarımız bile konuya yakın durur hatta yapılan oylama merkezlerine gider (Savarona yatının da gittiğini biliyoruz) Türkiye için kulis yapardı. Başka ülkelerin başkanları da bu işe gönülden katılırlar. Her ne kadar Chicago için bu defaki oylama merkezine Obama’da gelmiş olsa da bu ziyaret o kent için yeterli olmadı. Ama eminim yüzlerce Amerikan şirketi bu olimpiyatlar için inanılmaz biçimde çalışacaklar ve para kazanacaklar.

“Kocaeli varken bu nereden çıktı?” diyenlerimiz olabilir. Efendim, bazılarımıza uçuk bir fikir olarak gelebilir ama Kocaeli için 2020 yılı hazırlıkları artık başlamalıdır. Yerleşimi, spor sevgisi, spora verdiği önem, olası spor tesisleri için bol arazisi, hemen dibindeki havaalanı, yakınındaki iki büyük havalimanı, muhteşem bir bitki örtüsü ve neredeyse her sporun rahatlıkla yapılabileceği bir alan olarak Kocaeli 2020’ye hazırlanmalıdır.

Bakın İstanbul’a 20 cm kar yağdı diye ortalık ayağa kalkıyor. Keza yağmurlu havalarda başımıza gelenler? Trafik zaten felç, metrobüslerle zaten dar olan yolları daha da daralttık. Peki, o zaman otomobiller nereden gidecekler? “Efendim onlar da kocaman otobüslerle seyahat etsinler” denilebilir. O halde neden otomobil şirketleri durmadan araç satmaya çalışıyor? Araçların gidecekleri yollar giderek azalıyor ve daralıyor? Bu araçları satın alanlar % 60’a yakın vergi ödüyorlar. Ama gidecekleri yollar her şekilde azalıyor!

Diyeceksiniz ki, Kocaeli Merkez’de aynı sorunlar fazlası ile yok mu? Var, var ama oranın trafik sorununu çözmek bir dakikadan kısadır. Meşhur yolumuzu yaya trafiğine açar, araç trafiğine kapatırsınız. Çok arzu ediliyorsa, yürüyüş yolu altındaki rayları ortaya çıkarır ve raylı sistemle insanları oraya taşırsınız.

Şimdi bırakalım şehirciliği, sora bakalım: Orta öğretim kurumlarında okuyan çocuklarımızın tamamını spora yönlendirelim. Okul öncesi eğitimde sporu öne koyalım, okul öncesi öğretimi alan öğrencilerimize özel spor dersleri verelim. Spor yapan çocukları bulunan ailelerin kent içi taşıma ücretlerini % 50 ucuz yapalım. Lisansı olan her sporcu, var olan indirimlerden daha fazlasını kullanabilsin. Sporcu öğrencilerin spor yapmalarını kolaylaştırıcı önlemleri hızla alalım.

Oyunları düzenleriz ama hangi sporcular buralarda yarışacak? O konuda biraz kaygılı olabiliriz. Ama kaygı duyanlarımızın sayısı artarsa çözümlere ulaşmakta daha hızlı yol alabiliriz.

Oyunları alan Rio’yu görünce aklımdan geçenleri sizlerle paylaştım. Sizde ne var ne yok?