Rasayana’nın Organik Ürün İşleme Tesisi Açıldı

Buğday Derneği üyelerinden Rasayana’nın Organik Ürün İşleme Tesisi geçtiğimiz hafta Konya’da açıldı.

Konya’nın Meram İlçesi’ne bağlı Evliyatekke ve Güneydere köylerinde düzenlenen 3. Geleneksel Organik Ürün Hasat Şenliği kapsamındaki açılışa Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alpaslan, Konya Ticaret Odası Başkanı M. Uğur Kaleli, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Rasa Organik Tarım firması sahibi Bülent Akgöz, ziraat odası başkanları, il genel meclisi üyeleri ve köy muhtarlarıyla birlikte üniversite öğrencileri ve yoğun bir halk katılımı gerçekleşti.

Ataiyibiner: Organik tarım merkezi olacağız

Törende konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Meram Ziraat Odası olarak üç yıl önce organik tarım konusunda başladıkları çalışmaları yaygınlaştırarak sürdürdüklerini belirtti. Önceki yıllarda Güneydere ve Evliyatekke köylerinde patatesle başlayan organik ürün üretimini diğer bölgelere de yayarak ve ürün çeşidini geliştirerek bölgeyi organik ürün merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ataiyibiner, “2009 yılında başlayan organik ürün üretiminden sonra girişimlerimizle bölgemizde Rasa Organik Tarım Firması tarafından organik ürün işleme ve paketleme tesisi kuruldu. Bölgemizi tercih ettiği ve bu tesisi buraya kazandırdığı için firma yetkililerine teşekkür ederiz” dedi.

Tıbbi bitkiler gelir kapısı olacak

Rasayana ve Buğday Derneği Konya Temsilcisi Bülent Akgöz de yaptığı açıklamada organik tarımın önemini çevre ve halkın tüketim alışkınlıklarının organik üretim ve tüketimle iyileşebileceğini vurgulayarak bölgede tıbbi bitkilerin deneme üretimlerini yaptıklarını, Türkiye florasının bu tür bitkiler bakımından zegin olduğunu, bu bitki çeşitliliğinin iyi değerlendirilmesi halinde Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelirin yüzde 25 fazlasını bu bitkilerden elde edebileceğini vurguladı.

Konya Meram bölgesinde Meram Belediyesi ve Buğday Derneği’nin işbirliğiyle inşaatı başlayan organik pazarın müjdesini veren Akgöz, “böylece sürdürülebilir bir sistemin yavaş yavaş Konya’da da oluşturulmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.

Organik tarım 345 köye yaygınlaşacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alpaslan da yaptığı konuşmada hazırlanmasına katkıda bulundukları KOP Eylem Planı çerçevesinde Akşehir’den Taşkent’e 345 köyde organik tarım yapılması için çaba sarf ettiklerini, bunun en önemli aşamasını da Güneydere ve Evliyatekke bölgesine hitap edecek bu tesis olduğunu söyledi.