Raketlon

Başlıkta kullandığımız terim sizin garibinize gidebilir. Çok zor değil anlamak. Raketle ilgili sporları birleştiriyor ve sırayla bunları oynuyoruz. Önce tenisle başlarız, sonra masa tenisi ile devam eder ardından badminton derken squashla sona erdiririz.

Bu nereden çıktı ditebilirsiniz. Konuya ilişkin ilk açıklamaları sanıyorum iki sene önce bir arkadaşımız gündeme getirmişti. Raket sporlarını bir seri haline getirelim ve bu şekilde oynanmasını sağlayalım diye…

3. Raket Sporları Sempozyumu’nda İrfan Hoca’mızın dile getirdiği bu oyun sistemi bu defa taraftar bulacak gibi görünüyor. Çünkü artık insan her ne kadar bir spora bağlı olarak kalsalar da aslında zaman içerisinde bazı değişiklikleri görmek istiyorlar. Çok tutucu sporseverler ise bundan vazgeçmiyorlar. Bunu triatlon gibi düşünürsek (Yüzme, Bisiklet ve Koşu karışımından oluşan bir spor) neden olmasın?

Doğal olarak bu tür bir organizasyon yapıldığında her katılımcının raketle bir şeyler yapmış olması gereklidir. Badmintonu yıllarca oyuncakçı dükkânlarından kurtaramamıştık. Oysa şimdi neredeyse her yerde oynanan bir spor dalı haline geldi.

Tenis denilince öncelikle zengin sporu denilir ve raketlerin pahalı oluşu konuşulur ve kortların önünden bile geçilmezdi.

Masa Tenisi daha yaygın ve neredeyse her okulda mutlaka birkaç masa olduğu için okul çağı çocuklarının sporu olarak başlardı. Çünkü iki raket ve bir top, eğer bir de filesi olan bir masa varsa yenilmez yanında yatılırdı. Aile içinde bu sporla tanışmamışlarsa okullarda sınıf içi ve sınıflar arası karşılaşmalarla başlayan rekabet uzun seneler devam ederdi. Günümüzün elli yaşlarına varan delikanlıların çoğu bu raketi eline almış durumdadır.

Ne yazık ki squash (skuaş okunur) için aynı şeyleri yazmayacağız. Squaş için duvar tenisi diyebiliriz. İngiltere’de olmalı, çocuklar tenis antrenmanı için kendilerine sıra gelmesini beklerken duvara top atıp vururken gelişen bu spor şimdi bazı ülkelerde çok popüler olarak yaygınlaşmış durumdadır. Bu sporu tanıtmak için, neredeyse her sempozyumda bir uzmanımızı getirdik ama henüz çok yaygın hale getiremedik. Bu defa Ali hocamızın destekleri ve açıklamaları ile bu sporu Kocaeli’de başlatma şansı bulacağız görünüyor.

Çok merak edenlerimiz varsa, bu konuyu tartışmak için 11 – 12 Aralık 2009 tarihlerindeki 4. Raket Sporları Sempozyumuna gelebilirler. Bu defa Umuttepe Yerleşkesi’nde buluşacağız. Raketlon karşılaşmaları katılımcılar tarafından uygulanacak. Bu seremoniye sizlerin de katılmasını bekliyoruz.