Otostopta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otostop çekmeye şehir dışına çıkarak başlamalısınız (eğer şehirlerarası yol alıyorsanız). Şehirlerarası yolculuk yaparken şehir içinde otostopa başlamak büyük zaman kaybı olabilir. Genelde şehir içlerinde o yörenin insanlarının günlük islerini yaparken kullandıkları araçlara otostop çekmiş olursunuz. Biraz şehir merkezinden uzaklaşarak çekeceğiniz otostopta uzun yol giden araçları durdurma şansınızın arttığını göreceksiniz.

Örnek olarak Bursa’dan Eskişehir yönüne otostop çekiyorsanız en azından Gürsu – Kestel ayrımına çıkmalısınız. Ankara’dan Antalya’ya ya da İzmir’e giderken, şehirlerarası otobüs firmalarının da otobandan çıkış noktası olan Çayyolu – Ümitköy yolu ayrımına çıkmalısınız. Hiç araba durduramadınız diyelim. Bir şehirlerarası otobüs durdurup garajdan bilet parasının yarısını muavine vererek gidebilirsiniz. Ancak otobüs kontenjanlarının dolu olduğu tatil başlangıçları gibi kötü zamanlarda bunu yapamazsınız, haberiniz olsun!

Giyiminiz düzgün ve güven uyandıran tarzda olmalı. Uzun yol gittiğinizi belli edecek bir sırt çantası (ülkemizde de üretimi yapılan dağ çantaları tavsiye edilir. Bu çantalar belirli bir dereceye kadar yağmur suyunu da içlerine almazlar) taşımalısınız. Bu sırt çantanızda ilk yardım için gerekli başlıca şeyler olmalıdır (su ve aperatif yiyecek maddeleri). Hatta hava ne kadar sıcak olursa olsun yedek giyecek; ceket almayı unutmayın. Eğer eşyanız çok ise de tek çantada toplayın, dağınık yolculuk yapmayın. Ne kadar parça eşyanız olursa, hızlı hareket edebilmeniz o kadar zorlaşır.

Nereye giderseniz gidin bir yakınınıza mutlaka haber verin. Yollarda her şey başınıza gelebilir. Birilerinin sizden haberdar olması yerine göre hayatta kalmanızı sağlayabilir…

Otostop çekerken kendinizden emin gözükün ve biraz gülümser bir surat ifadesi takının.

Eğer gittiğiniz yolu bilmiyor iseniz mutlaka harita bulundurun. Kulaktan dolma şeylere göre yol almayın.

Otostop hareketi çekilirken önden gelen araçlar kadar, ülkemizde ters yönden de gelebilme eğilimi gösteren araçlara arkamızı kollayarak dikkat edelim. Niyazi olmayalım. Beyaz kenar araçlara dikkat ederek otostop çekelim.

Geceleri üzerimizde hem fark edilecek derecede açık tonlu, ya da fosforlu bir giyecekle beraber, ışıldak ya da fener yardımıyla otostop çekelim. Ancak feneri şoförün gözlerine değil yere veya kendimize tutarak kullanalım, kazaya sebebiyet vermeyin.

–  Yine de gece yol almamaya çalışmak en iyisidir. Kamyon şoförleri sizi cinsel obje olarak görmeleri olasıdır. Problem yaşama olasılığınız artar. Derdinizi anlatamayabilir, kötü şeyler yaşayabiliriz. Çabuk kurulabilen bir çadır ve basit bir uyku tulumu yol kenarında işinize yarayabilir. Böyle zorunlu bir kamp yapacaksınız, sizin karanlıkta kalıp gözükmemeniz, yolun aydınlık olup gözükecek mesafede olması tercih sebebidir. Yola çok yakın kamp atmayın zira araba gürültüsünden ziyade herhangi bir kazada ve sarhoş baskınında Niyazi olabilirsiniz. Yerleşim birimlerinin içinde, çok yakınında yatmamaya çalışın. Özellikle yaz aylarında serserice sahil şeridi gezmek istiyorsanız kampçılık önemlidir. Sıcak havalarda çadıra bile gerek kalmayabilir. Ama açıkta kalan eşyalarınıza dikkat. Özellikle ayakkabılara. Çünkü kokulu ayakkabılar köpeklerin en sevdiği oyuncaklardır. Hırsızların da…

Aracı durdurdunuz… İlk yapacağınız, gülümser bir ifade ile bindiğiniz arabadaki kişinin tipine, aracına göre merhaba, ya da ‘selamünaleyküm’ demek olacaktır. Şoföre nereye gittiğini sormayın. Siz nereye gittiğinizi söyleyin.

Yazı ve fotoğraf: Fatih Serdaroğlu

Sırtçantam 1. sayı, Ocak 2005