Ortak Paydada Buluşma

‘Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma’

TKB Antakya Semineri cuma günü açılış konuşmalarıyla başladı. Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Antakya’nın kültürler arası birlikteliğinin yıllardır devam ettiğini vurgulayan mesajlar verdi.

Belediye Başkanı Lütfü Yavaş, Antakya’nın Ortadoğu ve Anadolu’yu birbirine bağlayan bir geçiş merkezi olmasının, yüzyılladır her mezhepten ve dinden insanların bir arada yaşamasına zemin hazırladığını söyledi. Ünlü düşünür Libadios’un ‘Dünyayı gezip görmekteki amacınız eğer farklı kültürleri bir arada görmekse, Antakya’yı ziyaret etmeniz yeterlidir, sözünü hatırlatarak bu birlikteliğin devam edeceğini vurguladı.

TKB Başkanı Mehmet Özhaseki de, Antakya’ya özgü kültürlerarası birlikteliğin ve hoşgörü ortamının devam etmesi gerektiğini vurguladı. TKB’nin hedef büyüterek yoluna devam ettiğini söyleyen Özhaseki, somut olmayan kültürel mirasın da en az tarihi eserlerin korunması kadar önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de pek çok birliğin kurulduğunu, TKB’nin ise kendi ilkeleriyle yoluna devam ettiğini belitti.
 

Vali Lekesiz’den, barış, huzur, hoşgörü, kültür mesajı…

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, kent hakkında genel bilgiler verdi, “Hatay’ın iki hudut kapısı var, önemli tarihi mekânlara yakın, maydanoz üretiminde Türkiye’de birinci sırada, dış ticarette 6., ihracatta 9. sırada, İstanbul’dan sonraki en büyük nakliyat filosuna sahip, ilk mağara kilisesi Antakya’da, farklı kültür, etnik köken, farklı dil, din ve mezhepten insanın yaşama kararlığı bugün de devam ediyor. TKB üyeleri işte böyle bir kentte toplandı. Bizler, ilin yol haritasını oluşturmak için yola çıktık. Kültür hepimizin bildiği gibi kimliğimizi oluşturur. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş şeklidir. Ancak pek çok değerimiz, rant kavgası yüzünden kayboldu. Bu sadece mimari sorun değil; aynı zamanda sosyo-kültürel yozlaşma ve gerileme sorunu. Bu sorun sadece yerel yönetimleri değil, tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Birlikte yaşama kültürünü güçlendiren Hatay’da bu toplantının yapılıyor olması, çok anlamlı sonuçlar üretebilir. Burası barış, huzur, hoşgörü ve kültür kentidir. Hatay’da insanı temel alan bir barış felsefesi inşa edilmiştir.”

Açılış konuşmalarının ardından Neyzen Doç Dr. Süleyman Erguner tarafından ney dinletisi yapıldı. Ergüner Antakya yöresine ait unutulmuş bir çalgı olan ‘girft’i de çalarak yöresel müziğe bir örnek verdi.
 

Türkiye’nin ilk ‘Kültürel Miras Yürüyüşü’ değerlendirildi…


24 Ekim cumartesi günü, Antakya’da binlerce kentlinin katıldığı Türkiye’nin ilk ‘Kültürel Miras Yürüyüşü’nü düzenleyenler, seminer’in açılış konuşmalarının ardından bir araya geldi. Hatay Valisi Lekesiz’in önderliğinde düzenlenen oturumda, Antakya Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Mimarlar Odası Antakya Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun, Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Antakya Katolik Kilisesi ruhani lideri Peder Dominico Bertogli, Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Kadir Teksöz, EHDAV Onursal Başkanı Ali Yeral ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri söz aldı. Yerel yöneticiler, meslek odaları ve cemaat önderlerinin bir arada verdiği mesajlar, Antakya kentindeki kültürlerarası birlikteliğin devam edeceği ve bunun örnek oluşturması gerektiği yönündeydi.
 

Tarsus, Şanlıurfa ve Gaziantep kentleri, ortak payda da buluşma deneyimlerini aktardı…


Antakya Semineri’nin ikinci gününde, ‘Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma’ konulu panelde konuşan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentlerinde çok kültürlülüğü hedef alan çalışmalarını aktardı.

Oturumun açılış sunumunu yapan Antakya Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş ise, kendinden önceki belediye başkanı İris Şentürk döneminde koruma çalışmalarının başlatıldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Valilik, sivil toplum kuruluşları ve cemaat önderlerinin de bu çalışmalara katılmasıyla birlikte, Antakya’da tarihi dokunun hızla ayağa kalkacağını söyledi.

Seminerde, farklı kesimlerle birlikteliğe dayalı, kültürel mirasın korunması yolunda nasıl çalışmalar gerçekleştirildiği sorusunun cevabı arandı.
〠浣〠瑰㸢ﱂﱴﱧ潤慬琿洿欠棢攠政汫ⱥ欠棢㬲6tContentID

￰tCategoryID 
￰ClassID￶￿㿿Priority
￰Header￶￿㿿Spot￶￿㿿SpotImage ￶￿㿿SpotFlash ￶￿㿿SpotVideo ￶￿㿿SpotMusic ￶￿㿿Content￶￿㿿MemberOnly
￱Labels￶￿㿿PostFile￶￿㿿PostTarget
￶￿㿿CreateDate
]CreateUser

￰EditDate]EditUser
￰StartDate ]EndDate]tSiteID
￰tLanguageID 
￰Approval￱R1￶￿㿿R2￶￿㿿R3￶￿㿿R4￶￿㿿R5￶￿㿿R6￶￿㿿R7￶￿㿿R8￶￿㿿R9￶￿㿿R10￶￿㿿R11￶￿㿿R12￶￿㿿R13 

‘Burada kendini gerçek barışa adamışların toplantısı yapılıyor’


ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Seminer’in değerlendirme konuşmasında, doğru kadroların kurulması gerektiğini söyleyerek, ranta dayalı taleplerin TKB üyeleri tarafından kabul görmemesi gerektiğine vurgu yaptı:

‘Burada kendini gerçek barışa adamışların toplantısı yapılıyor. Ortak paydada buluşmak için bir araya geldiğimiz Antakya’da herkesi bir arada görmek doğru sonuçlar alacağımızın işaretidir. Nereden kaynak bulacağını soran küçük kentlere önce ortak akıl oluşturmak gerektiğini söylüyorum. Valiler nasıl il ölçeğinde destek veriyorsa, artık kaymakamlarımız da bu toplantılara katılmaya başlayarak ilçe ölçeğinde kentlere destek verecek. TKB ile yola çıkarken, kentlerin, mahallerin planını yapacağız sözünü vermiştik. Bugün Asım Güzelbey, Doğu Akdeniz’i de içine alan bir havza haritası gösterdi. Artık her ölçekte dayanışma sözü veriyoruz. Önce ‘bu ülke bizim; gidecek başka yerimiz yok’ diyebilmeliyiz. Eğitimci arkadaşlarımızın da kentlerde kurulan üniversiteleri ve öğrencileri iyi değerlendirmesi gerekiyor.

‘TKB’nin ilk toplantılarından bu yana soruların nasıl farklılaştığını da görüyorum. Artık çözüm üretmeye yönelik sorular soruyorsunuz. Bir arkadaşımız çocukların eğitilmesi gerektiğiyle ilgili bir soru sordu. ÇEKÜL olarak TKB üyeleriyle 12 yaşındaki çocuklara, kültürel miras eğitimi veriyoruz. Soru sormasını bilen, okumayı, araştırmayı öğrenen çocuklar yetiştiriyoruz. Dün açılışta tüm cemaat önderleri ve kent yöneticileri, birlikte çok güzel bir resim verdi. Önemli olan o resmin içini doldurmak. Kişisel çıkarlar ve rant uğruna o resme girmeye çalışanları yanımızda tutmayacağız. Belediye hak dağıtan yer olduğu zaman ancak gerçek bir belediye olacaktır.

‘Çalışmalarımız geliştikçe, rant elde etmeye çalışanlar karşımızda durmaya başlayacaklar. Proje kapmak için kapı kapı dolaşanlar, başka yollar bulsun. Bizler yeni bir dünyanın beraberliğini kurmaya çalışıyoruz. Rahmetli Turgut Cansever, ‘bütün imar planlarını yakalım; o zaman belki daha faydalı oluruz,’ demişti. Masa başı planları TKB üyelerine yol göstermez. Sizlerden düzey ve açıklık istiyoruz, doğru kadrolar istiyoruz. Her ölçekte kaynağın nereden geldiğini araştırmalı, ancak inandırıcı bulduğumuzda kullanmalıyız.’
 

Çan ve ezan sesleri eşliğinde kent gezisi…


Seminerin ardından kent gezisi başladı. Antakya sokaklarında olduğunuzu, çan ve ezan seslerinin birbirine karışmasıyla daha çok hissediyorsunuz. Yaklaşık 500 kişi bu barış ve kardeşlik seslerinin yükseldiği kentin dar sokaklarında kültürel ve tarihi dokuyu inceledi.

St. Pierre Kilisesi ve Cehennem Kayıkçısı, Habib-i Naccar Camisi, Sermaye Camisi ve Katolik Kilisesi, Kurtuluş Caddesi, tarihi Antakya sokakları, Esnaf Sanatkârlar Odası Sanat Evi, Belediye Kültür Evi, Ortodoks Kilisesi, Uzun Çarşı, Kurşunlu Han ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi gezilerek, kentlilerle sohbet edildi.

TKB üyeleri, Antakya’nın yaşayacağı değişime tanıklık etmek için her ayrıntıyı dikkatlice inceledi. Belki de bir sonraki gelişlerinde yürüdükleri yolların, gördükleri harabe evlerin, bakımsız tarihi eserlerin hiç biri olmayacak. Antakya, değişime başlamak için kararlı olduğunu TKB Semineri ile de bir kez daha göstermiş oldu.
 

Rahibeler, papazlar ve imamlar Medeniyetler Korosu’nda bir araya geldi…


Farklı dinlerde, farklı dillerde tek Allah’a inandık. Bizim farklılıklarımız zenginliğimizdir” söylemiyle 2007 yılında Antakya’da yaşayan farklı din ve mezheplerden kişilerin bir araya gelmesiyle “Medeniyetler Korusu” kuruldu. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde kurulan koro, Seminer’in son etkinliği olarak, TKB üyelerine bir konser verdi.

Müzisyen ekibiyle birlikte yaklaşık 80 kişi barışı temsil eden beyaz ve mavi renkli kıyafetleriyle sahneye çıkarak, farklı din ve mezheplerin ilahi şarkılarını farklı dillerde seslendirdi. Solonu dolduran bine yakın insanın alkışları arasında, Şeyda Koyaş’ın şefliğinde konser veren Medeniyetler Korusu, istek üzerine herkesin ezbere bildiği memleketim şarkısını iki kez söyledi. Prof. Dr. Metin Sözen, coşkulu alkışlar arasında sahneye çıkarak koroyu yalnız bırakmadı.