Ormanın Narini Doğasına Geri Döndü

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne 27 Ağustos 2012 tarihinde Ardahan DKMP yetkilileri tarafından getirilen Karaca (Capreolus capreolus) yavrusu doğaya geri bırakıldı.

Merkeze getirilene kadar köylüler tarafından bakılan karaca, Ardahan DKMP tarafından uzun uğraşlardan sonra köylülerin elinden alındı. Rehabilitasyon merkezine getirildiğin 2 – 2,5 aylık, 6 kg ağırlığında erkek bir yavru olduğu karaca hemen karantinaya alındı. Daha sonra da özel bakım, besleme ve destek tedavisi sonucunda sağlığına kavuşturuldu. Erzurum 13. Bölge Müdürlüğü DKMP Şube Müdürü ve Ardahan DKMP Şubesi yetkilileri ile birlikte bulunduğu alana, boynuna radyo vericisi takılarak başarılı bir şekilde geri bırakıldı.

Karacalar ortalama 10 – 12 sene yaşayan geviş getiren sığır cinsinde memelilerdir. Erkekler 3 yaşındayken, dişiler 14 – 16 aylıkken üreme faaliyetleri gösterir. Gebelik süresi 10 ay olan karacaların yeni doğan yavruları 1 – 1,5 kg ağırlığında, genellikle ikizdir. Yavrular anneleri ortalama 3 ay boyunca emerler. Gruplar halinde yaşayan bu türün yaşam alanı orman açık alanları, meralar ve bozkırlardır. Yiyecekleri arasında orman meyveleri, fundaların, ağaçların yeni sürgünleri, tomurcuklar, yeşil ot, yeniş yapraklı yeşil bitkiler sayılabilir.

Yaban hayatının nadide canlılarından olan karacalar diğer memeliler gibi yavrularını birkaç ay olduktan sonra ormanlık alanda bir süre yalnız bırakabilir. Doğal olan bu davranış, maalesef insanlar tarafından bir yavru görüldüğünde annesini kaybetmiş ve öksüz kalmış şeklinde anlaşılıp doğal ortamından alınıp kendi şartlarında uzun süre büyütülmeye çalışılmaktadır. Yavru için son derece zararlı olan bu davranış yüzünden, yavrular annelerini bir daha görememekte, doğal ortamından ve annelerinden ayrıldıkları için genellikle ölmekte ya da yetersiz büyüme gösterip hastalıklara yakalanmakta, insanlara alışanları ise bir daha asla yaban hayatta yaşayamayacak hale gelmektedirler. Yaban hayatta yalnız başına bulunan yavrular asla o ortamdan alınmamalı, alınan yavrulardan haberdar olan kişiler de bir an evvel yavruyu bulunduğu yere geri bırakmalıdır.

Yaban hayatta yavrularını göremeyen, bulamayan ebeveynler 48 – 72 saat süre sonunda genellikle yavrularını aramaktan vazgeçebilmektedirler. Bu nedenle, yaban hayatta yaşayan bir yavruyu bu süre geçmeden bulunduğu ortama geri bırakmak yavrunun hayatta kalma şansını ciddi ölçülerde artıracaktır.