Organik Gökçeada’nın Sintine Depolama Tesisine İhtiyacı Var mı?

bugday sirtcantam

Tarım Bakanlığı’nın organik tarım yapılması amacıyla pilot bölge olarak seçtiği Gökçeada’da yapılması gündeme gelen sintine depolama ve arıtma tesisi endişeyle karşılandı.

Gökçeada’da gerek tarımsal alanların kontrolünün kolay olması, gerekse uzun yıllardır kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmamış olması, sanayi tesislerin bulunmaması, mevcut tarım alanlarının organik tarıma geçişini kolaylaştırıyor. Bu sebeple adada organik zeytincilik, süt ve süt ürünleri, bağcılık çok gelişmiş durumda. Peki, yapılması planlanan sintine depolama ve arıtma tesisi, adanın organik üretimini nasıl etkileyecek?

Eğer sintine depolama, sadece Gökçeadalı teknelerin atığını toplayacak küçük çaplı bir tesis olacaksa, buna kimsenin itirazı yok gibi gözüküyor. Ancak, proje boğazlardan geçen gemilerin sintine atığını da depolayacak şekilde büyük tutulursa, varlığı organik tarımı olumsuz etkileyebilir.

Organik üreticiler ne düşünüyor?

Buğday Derneği, Gökçeada’da organik üretim yapan ve ürünlerini %100 Ekolojik Pazarlarda da satan üreticilerden görüş aldı. Mutlu Keçiler Çiftliği ve Ekozey markasıyla organik üretim yapan Murat Gigin ve Vildan Yıldız, Ada’da faydalı gözüken küçük bir projenin büyüyerek sintine ve arıtma tesisi olarak belirmesinden dolayı endişe duyuyorlar. Murat Gigin, Ada ile ilgili kararlarda resmi makamlar ve İdarenin gerekli bilgilendirmeyi yapmamasından şikâyetçi. Murat Gigin, bu küçük, faydalı ve masum bir projeyse kimsenin itiraz etmeyeceğini ancak rant sağlanması planlanıyorsa itirazın kaçınılmaz olacağını belirtiyor.

Görüşlerini alınan Türkiye Organik Ürünler Denetleme Kurumu eski başkanı, Buğday Derneği Ege Bölgesi Sorumlusu Nurhayat Bayturan, Ada’da organik tarım faaliyetleri ilk başladığında kontrollere başlayanlardan. Tesisle ilgili gerekli açıklamanın yapılması gerektiğine işaret eden Bayturan, ‘Organik Ada’ ilan edilen bir yere çevreyi kirletecek bir tesisin yapılacak olmasını çelişkili buluyor. Bayturan, Ada’da asıl yapılması gerekenin, organik tarımın çeşitlendirilmesi ve zenginleştirilmesi olduğunu vurguluyor.

Gökçeada’daki süt ürünleri, organik zeytin üreticilerinden biri de Elta Ada. Elta Ada’nın sahibi Hıdır Oktay, bu projenin 2013 yılından bu yana süregelen bir proje olduğunu ve bunu durduracak kişinin belediye başkanı Ünal Çetin olduğunu söylüyor. Belediye Başkanı’nın “Ben uygun bulmuyorum” diyerek dava açabileceğini belirten Oktay, 15 Nisan’dan bu yana tüm bilgiye sahip olan Ünal Çetin’in, eğer bu projeye itiraz ediyorsa, dava açmasını ve elindeki bilgileri paylaşmasını bekliyor.

Ada’ya sintine depolama ve arıtma tesisi yapılması turizme sekte vuracağı gibi Ada’nın organik itibarını da sarsacak ve ismine gölge düşürecek. Bu arada Çanakkale Kepez’de bir atık kabul tesisi varken yoğun deniz ulaşımından bu kadar uzak bir noktaya ikinci bir tesisin yapılmasını istemeyen Gökçeadalılar bir de imza kampanyası başlattı.