Önemli Kuş Alanları Çalıştayı

Kuşların nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları tanımlayan Önemli Kuş Alanları (ÖKA), dünyada alan koruma için kullanılan en yaygın yaklaşımlardan biri. BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Örgütü) tarafından dünya üzerinde 12 binden çok ÖKA tanımlanmış durumda.

1989 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği adına Asaf Ertan, Aygün Kılıç ve Max Kasparek tarafından yazılan Türkiye’nin ilk ÖKA envanterini 1997 yılında Murat Yarar ve Gernant Magnin tarafından kaleme alınan Türkiye’nin ikinci ÖKA kitabı takip etti. Son olarak, 2004 yılında Doğa Derneği tarafından Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları 2004 Güncellemesi, 2006 yılında ise ÖKA’ları da içeren Önemli Doğa Alanı envanterleri yayınlandı. Türkiye’de 184 ÖKA bulunmakla birlikte, kuşlar konusunda yapılan çalışmaların çoğalması, alanlar üzerindeki tehdit ve baskıların artması gibi sebeplerle ÖKA envanterinin güncellenmesi için bir araya geliyoruz.

Kuş gözlemciler, kuş fotoğrafçıları, doğa korumacılar, akademisyenler ve uzmanların kuşlarla ilgili yaptığı gözlemler, Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları’nın izlenmesi, ÖKA verilerinin güncel tutulması ve korunması için büyük değer taşıyor. Doğa Derneği bu noktadan hareketle, ÖKA’larla ilgili paydaşların bir araya gelmesini, alanlardaki kuş popülâsyonlarının ve diğer parametrelerin birlikte izlenmesini sağlayacak olan çalıştayda, ÖKA kriterlerini sağlayan kuş popülâsyonlarının uzun vadeli izlenmesi için kuş gözlemcileriyle birlikte bir yol haritası hazırlanmasını hedefliyor.

Önemli Kuş Alanlarını İzleme Çalıştayı için 3-4 Mart’ta Ankara Gölbaşı’nda buluşuyoruz. Çalıştaya Ankara dışından katılacak kısıtlı sayıda kuş gözlemci ve araştırmacı için yol ve konaklama masrafları Doğa Derneği tarafından karşılanabilecek.

Ayrıntılı bilgi ve katılım için: Derya Engin – 0 (533) 3138016 – derya.engin@dogadernegi.org