Ölümünün 10. Yıldönümünde Büyük Usta Süha Arın’ı Rahmetle Anıyoruz

suha arin

Süha Arın, 40 yıl süren üretken meslek yaşamında, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen otuzun üzerinde yapıta imza attı. Filmlerinde Anadolu kültürünün ve Türk toplumunun çağdaş ve geleneksel değerlerini, sosyal ve siyasal konuları bir Cumhuriyet aydını duyarlılığıyla işleyen Arın, belgesel yönetmenliğinin yanı sıra eğitimci kimliğine de sahipti.

1973’te Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda başlayıp, Ankara ve İstanbul’daki çeşitli üniversitelerde sürdürdüğü öğretim görevinde, aralarında günümüzün ünlü yönetmenleri, gazetecileri ve akademisyenlerinin de bulunduğu çok sayıda öğrencinin yetişmesine katkıda bulundu. Süha Arın, bugün gerek eserleri, gerekse belgesel sinema eğitimine getirdiği yaklaşımıyla Türk belgesel sinemasının ‘Büyük Ustası’ olarak kabul edilmektedir.

1976 yılında, o sırada Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine bağlı Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nda (bugünkü İletişim Fakültesi) öğretim görevlisi olan Süha Arın, diğer birçok filmi gibi ‘Safranbolu’da Zaman’ belgeselini de, coşku ve heyecan dolu bir grup öğrencisiyle birlikte gerçekleştirdi. ‘Safranbolu’da Zaman’, 1977 Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel Film’ seçilerek Altın Portakal ödülünü kazandı.

Geleneksel Türk sivil mimarisinin en çarpıcı örneklerini bir bütün olarak günümüze kadar ulaştırabilmiş ender beldegelerimizden biri olan Safranbolu’yu, evleriyle ve zamanın olumsuz etkilerinin izleriyle yansıtan ‘Safranbolu’da Zaman’, kamuoyunda ‘kültürel ve doğal çevrenin korunması’ bilincinin oluşturulması çabalarına da katkıda bulunmayı amaçlıyordu.

1977 yılında Kültür Bakanlığı tarafında ‘tarihi sit’ ilan edilen Safranbolu, 1994 yılında da UNESCO tarafından ‘Dünya Miras Listesi’ne, eklendi ve böylece, yalnız bizim değil ‘tüm insanlığın ortak malı’ olarak da tescil edilmiş oldu.

Türk belgesel sinemasının duayenlerinden Süha Arın, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Haseki Kardiyoloji Enstitüsü’nde vefat etti. Kalp yetmezliği tanısıyla 9 Ocak’ta hastaneye yatırılarak yoğun bakım ünitesinde kontrol altına alınan Arın, geceyarısına doğru yaşamını yitirdi. Arın’ın, ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen 30’un üzerinde belgesel filmi bulunuyor. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda 1973 – 1983 yılları arasında öğretim görevlisi olarak ders veren Arın, son olarak İstanbul Yeditepe ve Beytepe üniversitelerinin iletişim fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Süha Arın 31 Ocak 2004’de belgesellerini öğrencileri ve belgesel severlere emanet ederek aramızdan ayrıldı.

Safranbolu için önemli Safranbolu’nun da kendinde özel yeri olduğunu ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Büyük belgesel üstadı Suha Arın’ın 10. yıl dönümü. Festivalimizin 10. yılını kendisine itfah edip Süha Arın yılı olarak belirlemiştik. Suha Arın Kültür Merkezi ve Suha Arın Meydanı ile adını yaşatmaya çalıştığımız Arın için kültür merkezi hafta sonları ziyaretçilerini bekliyor.

safranbolu'da zaman belgeseli posteri

Belediyemiz tarafından restoresi yapılan Muallimler Birliği tamamlandıktan sonra belgesel ve sinema müzesi olarak Safranbolu’ya kazandırılacak. İnşallah burada da Arın’ın belgeselleri halkımıza sunulacak. Safranbolu Belediyesi olarak belgesele ve belgeselciye tarih ve kültürümüz kadar değer verip destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Aksoy şöyle devam etti,”Vefatının 10. yılında Safranbolu aşığı ve her platformda Safranbolu’nun tanıtımında büyük rol oynayan, birbirinden güzel pek çok çalışmayı ülkemize hediye eden Süha Arın’ı rahmetle anıyoruz.”