Okul Bahçeleri Yeniden Yeşillensin!

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer gibi TEMA Vakfı da çocuklarımızın geleceklerinin şekillendiği okulların yeniden yeşil bahçelere kavuşmalarını istiyor!

TEMA Vakfı olarak Sayın Ömer Dinçer’in 6 Eylül tarihinde öğretmenlere ve okul yöneticilerine hitaben yaptığı konuşmasında paylaştığı: “Okul bahçeleri okula gelir sağlasın diye değil çocuklara hayat kazandırsın diye tanzim ediliyor. Okul bahçeleri çocuklarımızın oyun alanlarıdır. Okul bahçelerimizi düşünürken bir köşesine ağaç dikin, yeşillik oluşturun” açıklamasını son derece olumlu karşılıyor ve önemli buluyoruz.

Çocukların Otoparka Değil Yeşil Alanlara İhtiyacı Var

Yeşil alana sahip okullarda okuyan çocuklar fiziksel olarak çok daha hareketli, daha yaratıcı, öğrenme becerileri ve sosyalleşmeleri daha kuvvetli. Uluslar arası araştırmalar yeşil alanların çocuklarımızın bedensel sağlıklarını ve yeteneklerini geliştirdiğini, özgüvenlerini artırdığını, duyularını ve sezgilerini güçlendirdiğini göstermekte. Serbest oyun alanları, yaban hayatı habitatları, yürüme yolları ve bahçeler içeren okul bahçesi zeminlerinin öğrencilere sağladığı yararları belgeleyen çok sayıda çalışma var.

Kanada, İngiltere, İsveç gibi ülkelerde okul bahçelerinde 1970’lerden itibaren yeşil alanlar artırılırken, Türkiye’de son yıllarda bahçeli okulların bir kısmı otoparka dönüştürülmek üzere betonla kaplanmaya başlandı. Çocuklarımızın serbestçe oyun oynayabileceği okul bahçeleri yeşilden griye, oyun alanından otoparka dönüştürüldü.

İçeride Çocuk Kalmasın

Çocuklarımız artık dışarıda zaman geçirmiyor. Açık havada koşturamıyor, arkadaşlarıyla serbest oyunlar oynayamıyorlar. Milyonlarca çocuğun oyundan ve doğadan mahrum bir şekilde büyümesinin sonucu neşeden, yaratıcılıktan, eleştirel düşünceden, bireysellikten ve anlamdan yani insan olmayı değerli kılan pek çok şeyden yoksun bir dünyadır. Çocuklarımızın doğada daha fazla vakit geçirmesine ve oyun oynamalarına olanak sağlamalıyız.

Çocukların çevre dostu bir yaşam tarzını benimsemesinde en önemli etkenlerden biri de açık havanın bir öğretim aracı olarak kullanılmasıdır. Araştırmalara göre; doğal ortamlarda düzenli ve sürekli olarak tekrarlanan pozitif deneyimler, sürdürülebilir davranışlar ve yaşam tarzı edinmede etkili olmaktadır. Yani çocuklara yaşatılacak açık hava deneyimleri, resmi bazlı sınıf eğitimlerinden çok daha etkili olabilir. Bu kapsamda öğretmenler okul bahçelerinde ve yerel yeşil alanlarda ders yapmaya teşvik edilmelidir.

Saygılarımızla;

Toprağına Sahip Çık!

TEMA Vakfı