Nükleer santrallerde Rus hataları bitmiyor

Belarus hükümet kaynaklarına göre Volgodonsk Nükleer Santrali’nde arızalı parçalar bulundu. Küçük bir santralde kullanılan bozuk parçalar, 2009 Aralık ayından beri baş gösteren bir dizi acil durumdan sonra yapılan denetimlerde ortaya çıktı. Bundan önce de Novovoronezh ve Kalinin nükleer enerji santrallerinde bazı arızalı parçalar tespit edilmiş ve Rusya’nın inşa ettiği Tianwan Nükleer Santrali de cezaya çarptırılmıştı.

Akkuyu 21. yüzyılın en büyük hatası olmasın!

Çernobil 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçti. Dört reaktördeki tasarım hataları ve reaktörün zayıf güvenlik sistemi sonucunda kaza meydana geldi. Rusların güvenlik felsefesindeki yanlışların 1986’dan beri değişme göstermediği ispatlandı.

Türkiye, Ruslarla masaya otururken tehlikeli olduğu kanıtlanmış Rus nükleer teknolojisinin yeni sıkıntılarını göz ardı etmemeli. Çin, Rus nükleer teknolojisi ile ilgili endişelerini önce Tjanwan Nükleer Santrali inşaası sırasında oluşan problemler, daha sonra ise yeni ünite anlaşmalarındaki yüksek maliyetler sebebiyle gösterdi. Hükümetin vatandaşlarını Rus nükleer teknolojisinden kaynaklanacak büyük risklere sokma hakkı ve böyle bir maliyetin altına girme lüksü yok.

İşte Rus teknolojisinden arıza örnekleri:

—19 Aralık 2009’da Volgodonsk Santrali’nin ikinci ünitesi de fiziki olarak faaliyete geçti. Hâlihazırda yakıt dolu ve yakında elektrik üretimine geçmeye hazır olan santralde, skandallar da beraberinde geldi: Elektrik üretmesi gereken donanımlar hiç üretime geçmedi. Nükleer tehdide dönüşen tesislerde üreticisi belli olmayan ekipmanların kullanıldığı ortaya çıktı.

—26 Aralık 2009’da yani fiziksel faaliyetten iki gün sonra meydana gelen kazada; Kısa devre koruma sistemlerinin devreye girmesi sebebiyle 1 numaralı tribün şebeke bağlantısını kesti. Kazanın sebebi ise hızlı bir şekilde bulundu; jeneratörler ve transformatörler arasında kullanılan izolatörlerin arızalı olmasıydı.

—10 Ocak 2010’da buhar jeneratöründe arıza tespit edildi; arıza buhar jeneratörünün borularından kaynaklandı ve reaktör kapatıldı. Ünite şebekeye ancak 16 Ocak’ta tekrar bağlanabildi.

—Ağustos 2007’de Kalinin Nükleer Santrali’nde korsan donanım bulundu. Çünkü santralde yanlış anahtarlar kullanılmıştı.