Nordic Walking (Batonlu Yürüyüş)

Bir çocuğumuz daha oldu. Yürüyüş, trekking, hiking, tırmanma, ekspedisyon derken şimdi de batonla yapılan yürüyüşe tanık oluyoruz. Aslında bu spor genellikle İskandinav ülkelerinde çok yaygın biçimde yapılan bir faaliyet olarak göze çarpıyor. Kayak mukavemeti andıran bu sporda sırtınızda bulunan çantanın ağırlığını ve ayaklarınıza düşen yükü azaltabiliyorsunuz.

Çok eski değil şimdi bile kısa bir yürüyüşe çıkan her insan eline mutlaka bir sopa veya eski tabirle bir değnek almaktadır. Bunun birinci sebebi olası köpek saldırısına karşı önlem alma gibi görünse de zaman zaman arazi şekillerinden kaynaklanan denge sorunlarını gidermek amaçlıdır. Keza kaya tırmanıcıları veya buzda yürüyenler için de sıklıkla baton kullanıldığı görülmektedir.

Çevremizde yapılan yürüyüş etkinliklerinde ve televizyonlarda izlediğimiz çeşitli doğa sporlarında çoğu kişide mutlaka yürüyüşe katkıda bulunması amacı ile ellerinde birer sopa veya baton görmekteyiz. Bunun güvenlik dışı birincil nedeni yürüyüşü dengede tutabilmek ve büyük ölçüde ağırlığı azaltmaktır.

Kuşkusuz böyle bir baton söz konusu olunca işin teknik detayları gündeme gelmektedir. Bir kere yapıldığı maddesi hafif bir malzeme içermelidir. Buna en iyi örnek olarak, kolay bulunur, işlenir ve ucuz olması bakımından alüminyum olmalıdır. Bu sporu yapanların farklı boylara sahip olmalarından ötürü baton boyu ayarlanabilir, yürüyüş yapılan zeminin durumuna göre baton ucu sivri veya sert zeminler için biraz oval olabilmelidir. Bunun dışında çeşitli baskı uygulamalarına karşı amortisör özeliliği de aranabilir. Tutulan bölümü, elin kolay kavrayabileceği biçimde tasarlanmalıdır.

Konuyu gündeme getirmemizin nedeni KASİAD Başkanının bizi ziyarete gelmesidir. İşin iktisadi boyutlarının olabileceği yaklaşımı yanında bu sporun eğitim kısmının da önemli olduğunu tartıştık. Ardından gelişmeleri şöyle sıralayabiliriz: Bu hafta sonu Cuma ve Cumartesi günleri (4 – 5 Haziran 2010) Maşukiye’deki Yazıcılar Otel’de bu işin eğitimi verilecek. Avusturyalı Stephan Wögerbauer bu faaliyet için birkaç gününü bu işe ayırmak üzere kentimize geliyor. Daha doğrusu Kartepe İlçesi’ne geliyor demek daha doğru olacaktır. Bu girişim oradan başladı, bu yüzden isim hakkını oraya vermek gerekebilir diyoruz. Ama neticede bu kentin faaliyetidir.

BESYO’dan bir grup öğrenci oradaki programa katılacak. İşin iletişim patronluğunu İletişim Vakfı yürütüyor. Sizlerin de eğer vakti olursa, bu eğitimi almanızda fayda vardır diye düşünüyoruz. Yürüyüşün teknoloji katılmışı şeklindeki bu versiyonu belki size yaşama başka açılardan katılma şansı verebilir. Deneyin, fayda göreceksiniz.