Nestlé molayı hak etmiyor

Nestlé, Sinar Mas’ın ürettiği palmiye yağını başka tedarikçilerden alıp kullanmaya devam edeceği için, yapılan anlaşma fesihleri Endonezya’daki yağmur ormanlarını korumak için yeterli değil.

İnternette kendisine karşı yapılan eleştirilere cevap olarak Nestlé, palmiye yağı kullanımı ile ilgili bir soru cevap formu dağıtmaya başladı ve bu formda şirketin 2015 itibariyle yalnızca ‘Onaylı Sürdürülebilir Palmiye Yağı’ kullanma taahhüdü de bulunuyor. Ancak, bu bir çözüm değil ve başarılı olmaktan uzak. Dünyada en hızlı küçülen orman olan Endonezya yağmur ormanları ve nesli tehlikede olan orangutanlar için 2015 çok geç. Bu durum Endonezya’nın Guinness Rekorlar Kitabı’nda kötü bir şekilde yer almasına neden oluyor.
 

Nestlé, Sinar Mas’ın ürettiği palmiye yağını tedarik zincirinden tamamen çıkarana kadar kampanyamıza devam edeceğiz. Yaptığı faaliyetlerin temiz olduğunu ve yağmur ormanlarını rahat bıraktığını iddia edebilecek seviyeye gelmek için Nestlé’nin yapması gereken daha çok şey var. Bu işin peşine düşen internet kullanıcıları da kesinlikle bunu savunuyor. Kampanyanın başlangıcından itibaren Nestlé’ye internet üzerinden büyük eleştiriler yöneltiliyor; bunun ilk ayağı ise kampanya videomuza şirketin gösterdiği tepki ve daha sonra da Facebook sayfasında yapılan yorumları silmesi.

Kit Kat parodisi içeren videomuzun yayınlanmasından sadece birkaç saat sonra Nestlé videonun YouTube’dan kaldırılmasını sağladı, ancak bu durum videonun on binler tarafından izlenmesine engel olmadı. İlk otuz saat geçildiğinde, videonun farklı versiyonlarının izlenme sayısı 180.000’i aştı. Nestlé’nin kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini söylemeye kararlı insanlar tarafından defalarca farklı yerlere eklendi. Bugün itibariyle videoyu 1.000.000 kişi izledi ve bu sayı artmaya devam ediyor.
 

Tüm bunların ardından 17 Mart tarihinde Avrupa’nın farklı yerlerinde yaklaşık 100 Greenpeace aktivisti protestolar gerçekleştirdi ve bazıları orangutan kıyafeti içinde olan aktivistler Nestlé’nin İngiltere, Almanya ve Hollanda’daki genel merkezlerine ve fabrikalarına doğru hareket etti. Aktivistler, Nestlé yönetim kadrosunun, şirketin ormanların yok edilmesi sonucunda elde edilen palmiye yağlarını kullanmayı durdurması için baskı yapması gerektiği konusunda bir çağrıda bulundular.

Nestlé, Kit Kat dâhil olmak üzere birçok ürününde palmiye yağı kullanıyor. Palmiye yağına olan talep o kadar arttı ki; bunu satan şirketler tarlalar açabilmek için Endonezya’daki ormanları yerle bir ediyor.

Bu yağmur ormanlarına ihtiyacımız var. Yağmur ormanları iklimi düzenlemede ve havadaki karbonu emmekte önemli bir işleve sahip. Palmiye yağı üreten şirketler gezegenimizin akciğerlerini yok etmekle birlikte Endonezya’yı ABD ve Çin’den sonra dünyadaki üçüncü en büyük karbon emisyonu yapan ülke konumuna getirmiştir.

Evet, okuduklarınız doğru. Ormansızlaşma, karbon emisyonu konusunda dünyadaki tüm araçlardan, kamyonlardan, uçaklardan ve otomobillerden daha fazla etkilidir ve tüm emisyonların 1/5’ine yol açar.

Dahası var. Ormansızlaştırma orangutan habitatını da mahvederek, bu nesli tehlikede olan hayvanları yok olmanın eşiğine götürüyor ve bölgede yaşayan insanların geçim imkânlarını yok ediyor.

Sonuç: Artık Nestlé yağmur ormanlarını rahat bırakmalı ve yok edilen ormanlardan elde edilen palmiye yağlarını satın almayı durdurmalı.

Nestlé dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketi ve palmiye yağını en fazla tüketen şirketlerden biri; son üç yılda Nestlé’nin palmiye yağı tüketimi neredeyse iki katına çıktı. Büyüklüğü ve pazar payı düşünüldüğünde, şirketin endüstri için bir örnek teşkil etmesi ve kullandığı palmiye yağlarının ağaçların yok edilmesiyle elde edilmemiş olduğunu göstermesi gerekli. Kampanyamızın hemen ardından Sinar Mas ile olan anlaşmalarını iptal ettiğini beyan etmesine rağmen, diğer Nestlé tedarikçileri Sinar Mas ile işbirliği yaptığı için yok edilen ormanlardan elde edilen palmiye yağları, Nestlé’nin tedarik zincirinde kullanılmaya devam ediyor.
 

Sinar Mas: ‘Ormanları yok etmesiyle ünlü bir şirket’

Sinar Mas, Endonezya’daki en büyük palmiye yağı üreticisi. Şirket, Nestlé dâhil olmak üzere dünyanın birçok yerindeki gıda, içecek, kozmetik ve biyoy〠浣〠瑰㸢ﱂﱴﱧ潤慬琿洿欠棢攠政汫ⱥ欠棢㬲6tContentID

￰tCategoryID 
￰ClassID￶￿㿿Priority
￰Header￶￿㿿Spot￶￿㿿SpotImage ￶￿㿿SpotFlash ￶￿㿿SpotVideo ￶￿㿿SpotMusic ￶￿㿿Content￶￿㿿MemberOnly
￱Labels￶￿㿿PostFile￶￿㿿PostTarget
￶￿㿿CreateDateakıt şirketlerine ürün sağlamakta. Palmiye tarlaları için koruma altındaki ormanları yok eden Sinar Mas Endonezya kanunlarına da aykırı hareket etmekte.

Greenpeace’nin konuyla ilgili yayınlanan yeni raporu – ‘Suçüstü Yakalandı: Nestlé’nin Palmiye Yağı Tüketiminin Yağmur Ormanları, İklim ve Orangutanlar Üzerindeki Yıkıcı Etkisi’ (İngilizce), Sinar Mas dâhil olmak üzere, tarlalarını karbon yönünden zengin turbalıklara ve yağmur ormanlarına kadar genişleten palmiye yağı tedarikçileri ile Nestlé arasındaki bağlantıları açığa çıkarıyor. Bu alanlar orangutanların temel habitatı olmanın yanında önemli karbon depoları olarak da işlev gösteriyor; bu alanların yok edilmesi Endonezya’da patlama yapan karbon emisyonunun da temel sebebi.

Bunlar Nestlé için pek şaşırtıcı olmasa gerek. En son Aralık ayında olmak üzere, onlarla Sinar Mas’ın yaptıklarıyla ilgili olarak çok kez temasa geçtik; ancak, Cargill gibi diğer palmiye yağı tedarikçileri Sinar Mas ile çalıştığı için Nestlé hala Kit Kat gibi ürünlerinde Sinar Mas’ın ürünlerini kullanmaya devam ediyor.

Tüketicilerin aktivist bir tavır içinde olmasının faydalı olduğu bir gerçek: bunu defalarca gördük ve tecrübe ettik. Nestlé’nin Facebook sayfasında son günlerde yaşanan canlılık ve etkinlikler de tüketicinin sesinin ne kadar güçlü olabileceğinin bir kanıtı. Nestlé’nin yağmur ormanlarından çekilmesini istiyorsak, onlara aralıksız olarak bunu ifade etmeniz gerekiyor. Bunu tüm arkadaşlarınızla paylaşmanız ve onların da bu duyarlılığı göstermelerini sağlamanız için size ihtiyacımız var.

Ormansızlaştırma faaliyetlerinin derhal durdurulmasını sağlamaları için siz de Nestlé’nin yağmur ormanlarının yok edilmesiyle elde edilen palmiye yağlarını tedarik zincirinden çıkarmasını söyleyin. Siz de Nestlé’yi orangutanların ve yağmur ormanlarının yakasından düşmesi için uyarın.