Marmara Denizi Yaşıyor!

marmara festival

Türk Balıkadamlar Kulübü’ tarafından ‘14. Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali’, bu yıl 09 – 22 Haziran 2014 tarihleri arasında TC İstanbul Valiliği himayesinde düzenlendi, tüm sualtı camiasının buluştuğu törende ödüller sahiplerini buldu. Sualtı dünyasını su üstüne taşıyarak görsel bir şölen oluşturan festival, kulübün 60. yılında, ulusal anlamda bu yıl 21. yaşını kutladı.

Festival, dünyanın önde gelen sualtı fotoğraf ve video ustalarını ağırlayarak, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye’de ve yurt dışında çektiği sualtı belgesel filmleriyle tanınan, sualtının gizemli dünyasını bizlerle tanıştıran 2007 yılında kaybettiğimiz Haluk Cecan’a ithaf edildi.

‘Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali’, uluslararası sualtı arenasında düzenlenen en önemli festivalleri altında barındıran ve konusunda otorite olarak görülen ‘EUIFA’ Avrupa Sualtı Görüntüleme Festivalleri Derneği üyesidir.

Denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çeken festivalin temel amacı, yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarının görüntülenerek toplum bilincini geliştirmek, ülkemizi çevreleyen denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeşitliliğinin belgelendirilmesi ile farkındalık yaratmaktır.

Festival, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında yer alan çeşitli meslek gruplarındaki katılımcılara, ortak bir amaç için buluşma noktası sağlamaktadır. Marmara Denizi’nde, kanalizasyon ve fabrika atıkları, deniz kazalarının bıraktıkları, aşırı derecede kirlenmeye neden olmuş, bilinçsizce yapılan avcılık, sualtı canlılığının azalmasına, hatta birçok türün yok olmasına sebep olmuştur.

Bu doğrultuda denize bırakılan atıkların kontrol altına alınması konusunda yapılan iyileştirme çalışmaları, yasaklar konusunda alınan kararların uygulanması ile Marmara Denizi sualtı yaşamında canlılık gözlenmeye başlamıştır.

Yarışma: Festival bünyesinde 2 ayrı yarışma yapıldı, bilgi ve tecrübeleri ile kendilerini kanıtlamış jüriler tarafından fotoğraf ve videolar değerlendirilerek yarışma sonuçlandı.

Avustralya, Taiwan, Amerika, Dubai, Tayland, Hong Kong, Malezya, Filipinler, Macaristan, Singapur, Ukrayna, Tayvan, İspanya, Fransa, Polonya, Belçika, İsviçre, Almanya, İtalya, Yunanistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Rusya ve Türkiye’den olmak üzere 25 ülkeden katılımlar ile gerçekleşti. ‘Uluslararası – Önceden Çekilmiş Eserler’ kategorisinde bu yıl 119 yarışmacı yer alarak, dünyanın birçok farklı bölgesinde çekmiş oldukları fotoğraf ve video görüntülerinden oluşan 1.325 eser ile yarıştılar.

‘Yaşayan Marmara’ yarışmasına, son yıllarda sualtı yaşamındaki çeşitliliğin arttığı Marmara Denizi’nde, bu canlılığı görüntülemek amacıyla, 21 Haziran 2014 Cumartesi günü Türkiye genelinden katılım ile toplam 62 dalıcı, aynı anda ve eşit şartlarda dalışlarını yaptılar.

Marmara Denizi’nin, mevsim nedeniyle 12 derece civarındakı soğuk ortamında ve de öncesindeki yağmurların etkisi ile oluşan görüş kısıtlılığı gibi zorlu şartlarında dalışlarını gerçekleştiren yarışmacılar, yaklaşık 7.200 kare fotoğraf ve 7 video çekerek yarışmada değerlendirilmek üzere seçimlerini yaptılar.

Marmara Festivali kapsamında her yıl bir sosyal sorumluluk projesigerçekleştirilmektedir. 2014 yılı Sosyal Sorumluluk Projesi’nde, küçük çocuklarımıza bir eğitim imkanı sunmanın yanısıra, onların su ile ilgili bilinçlendirilmesi hedeflenerek, Küçükyalı Çocuk Yuvası’ndan 11 – 13 yaş arası 20 çocuk, Temmuz – Ağustos olmak üzere 2 ay boyunca Türk Balıkadamlar Kulübü’nde ağırlanarak, yaz döneminde kulüp havuzunda yaşlarına yönelik yüzme eğitimi verilecektir. Sponsorlarımızın desteği ile çeşitli havuz aktiviteleri ve hediyeler ile çocukların keyifli zamanlar geçirmeleri sağlanacaktır.

Yine sponsorların katkıları ile alış – veriş merkezinde hediyelerle birlikte karşılanarak gerçekleştirilen eğlenceli bir yemek programı ardından, küçük yaşta bilinçlendirmek adına rehber eşliğinde dev akvaryum gezisi gerçekleştirildi; çocuklara sualtı canlıları yakından gösterildi, özellikleri, sualtı yaşamları, korunması ve dünyamızdaki önemi anlatıldı. Çocukların gezi sonrası yorumlarından, sualtı dünyasından etkilenmiş oldukları, artık daha önemseyen bir gözle ve sevgiyle baktıkları gözlemlendi.

Basın Toplantısı: Dünyanın ilk sualtı kulüpleri arasında yer alan Türk Balıkadamlar Kulübü’nün ev sahipliği yaptığı ‘Çevreye Duyarlı, Denizlere Dost’ çevre ödülleri ile çalışmaları sayesinde, dünyamıza nefes aldıran, gelecek nesillere daha yaşanabilir ortamlar sağlamak için farkındalık ve bilinç aşılayan çok değerli kişi ve kurumlara çevre ödülü verildi.

Bu yıl, ‘çevreye duyarlı, denizlere dost’ çalışmaları sayesinde, Türk Balıkadamlar Kulübü sosyal tesisleri havuzunda, sualtında gerçekleştirilen ödül töreniyle;

– CNN Türk’te yaptığı Yeşil Doğa programıyla doğa sevgisi aşılayan Güven İslamoğlu,

– Milliyet Gazetesi’nde yazılarıyla toplum bilincini arttıran Mehveş Evin

– Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) çalışmalarıyla denizlerimize dikkat çeken Murat Kulakaç(DESSAT Başkanı) ‘Çevreye Duyarlı, Denizlere Dost’ Çevre Ödülleri’nin sahibi oldular.

Çok sayıda basın mensubu da töreni kulüp eğitmenlerimizin desteği ile hem sualtından, hem de sualtındaki görüntüleri canlı olarak yayınlayan sistem ile suüstünden de izleme imkânı buldular. Video çekimleri ve montajı sualtı görüntü yönetmenleri Sait Özgür Gedikoğlu ve İsmail Cem Odabaşı tarafından, sualtı fotoğraf çekimleri Emrah Kısakürek, suüstü fotoğraf çekimleri Ceren Çataloğlu tarafından gerçekleştirildi.

 

14. Uluslararası Önceden Çekilmiş Fotoğraf ve Video Yarışması Sonuçları: 24 ülke, 119 yarışmacı, 1.325 eser (fotograf – video).

 

Video:

  1. Jose M. Esteban-Infantes San Martin, ‘The Coral Reef’ (İspanya)

 

  1. Manfred Bortoli, ‘The Trip’ (İtalya)

 

  1. Chris Paporakis, ‘Manta Sanctuary’ (Avustralya)

 

‘Haluk Cecan’ Özel Ödülü: Cristiana & Alain Bontemps, ‘Enchanting World” (Fransa)

 

Dijital Fotoğraf ‘Portfolyo’:

 

  1. Domenıco Roscıgno (İtalya)
  2. Fılıppo Borghı (İtalya)

 

  1. Danıel Selmeczı (Macaristan)

 

Festival Komitesi Özel Ödülü: Saygun Dura (Türkiye)

 

Dijital Fotoğraf ‘Geniş Açı’:

 

  1. Saygun Dura (Türkiye)

 

  1. Adrıano Morettın (İtalya)

 

  1. Guıdo Vıllanı (İtalya)

 

‘Nurdoğan Özkaya’: Marıo Odorısıo (İtalya)

 

Dijital Fotoğraf ‘Makro’:

 

1. Luc Rooman (Belçika)

 

2. Marchıone Gıacomo (İtalya)

 

3. Fılıppo Borghı (İtalya)

 

Jüri Özel Ödülü: Saygun Dura (Türkiye)

 

Photography ‘Diji-Art’:

 

  1. Tuğba Kutlay (Türkiye)

 

  1. Pietro Cremone (İtalya)

 

  1. Murat Kaptan (Türkiye)

 

Jüri Özel Ödülü: Tuğba Kutlay (Türkiye)

 

Dijital Fotoğraf ‘Açık Büfe’:

 

  1. Tuğba Kutlay (Türkiye)

 

  1. Alev Öztunç (Türkiye)

 

  1. Eser Paşa (Türkiye)

 

Recep Dönmez Türkiye Sualtı Dijital Portfolyo Fotoğraf:

 

  1. Tuğba Kutlay (Türkiye)
  2. Alp Baranok (Türkiye)
  3. Saygun Dura (Türkiye)

 

‘TBK’ Özel Ödülü: Taner Atılgan (Türkiye)

 

21. YAŞAYAN MARMARA YARIŞMASI

SONUÇLAR

 

YARIŞMACI VE DALIŞ EŞLERİ

 

Dijital Fotoğraf “Makro”

1. KAZIM ELGİN – Dalış Eşi MESUT ERYILMAZ (TÜRKİYE)

2. ERHAN ÖZTÜRK – Dalış Eşi ŞENGÜL BARİN (TÜRKİYE)

3. SAYGUN DURA – Dalış Eşi SELİM BARIŞ ATAKÜL (TÜRKİYE)

 

Dijital Fotoğraf “Geniş Açı”

1. ADNAN BÜYÜK – Dalış Eşi TUNÇEL YILMAZ (TÜRKİYE)

2. CENK CEYLANOĞLU – Dalış Eşi HAKAN TİRYAKİ (TÜRKİYE)

3. AZİZ TUFAN SALTIK – Dalış Eşi CUMHUR DORUK HUZ (TÜRKİYE)

 

Dijital Fotoğraf “Balık”

1. TANER ATILGAN – Dalış Eşi ÇAĞLAR YILMAZ (TÜRKİYE)

2. SAYGUN DURA – Dalış Eşi SELİM BARIŞ ATAKÜL (TÜRKİYE)

3. RIZA TAŞKIN – Dalış Eşi SELİM ÖZBAY (TÜRKİYE)

 

Video

1. İHSAN SABRİ AKTÜRK – Dalış Eşi TUNAY TOPAL (TÜRKİYE)

2. ALİ ŞENER –Dalış Eşi AYŞEGÜL AZAZ (TÜRKİYE)

3. AYFER UYSAL AKTÜRK –Dalış Eşi AHMET ŞAHİN (TÜRKİYE)