Küre’de Örnek Uygulamalar İlk Meyvelerini Vermeye Başladı

Küre Dağları Milli Parkı ve tampon bölgesinde başarılı örnekler oluşturmayı amaçlayan ‘Örnek Uygulamalar Programı’ devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, UNDP – Türkiye ve WWF – Türkiye işbirliğinde yürütülen Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli ‘Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında alanda beş yerel proje destekleniyor.

Kastamonu ve Bartın’daki sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projeler meyvelerini vermeye başladı. Bunlardan biri, Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Derneği tarafından yürütülen Keten İşletmeciliğinin Desteklenmesi Projesi kapsamında kurulan keten işletmeciliği ünitesinin açılışı 2 Aralık 2011 tarihinde yapıldı. Ulus İlçesi’ne bağlı Hoca Köyü’nde gerçekleştirilen projeyle; Batı Karadeniz’in geleneksel bitkisi olan keten tarımının sürdürülebilirliğinin ve keten işlemenin desteklenmesi amaçlandı. Keten hasadından sonra hammaddenin keten lifi haline gelmesini sağlayan mengenez makinesinin kullanılacağı keten işletmeciliği ünitesi ile hem bölgede keten tarımı canlanacak, hem de geçim kaynağı çeşitlendirilmiş olacak.

Bir diğer önemli adım ise Tarımsal Ürün Pazarlamasının İyileştirilmesi Projesi kapsamında ürün satış stantlarının yapılması oldu. Bartın Ulus İlçesi’nde yer alan stantlar çevre köylerden gelip tarımsal ürün satışı yapan kadınlar tarafından kullanılıyor. Stantlar sayesinde tarımsal ürünler daha modern koşullarda pazarlanırken, pazarda satış yapan kadınların çalışma koşulları da iyileştirilmiş oldu. Ulus İlçesi Aşağıçerçi Köyü Kalkındırma – Güzelleştirme Ortak Mallarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yürütülen projeyle köy ürünlerinin markalaşması için de bir adım atılmış oldu. Aynı zamanda bu stantlar Küre Dağları Milli Parkı’nın tanıtımına katkı sağlıyor.

Küre Dağları Milli Parkı’nda Örnek Uygulamalar Programı kapsamında desteklenen Geleneksel Kültürün Korunması ve Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi, Eko Turizm Tabanlı Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi ve Elektrikli Çit ile Tarımsal Üretim Alanlarının Korunması projeleri ise devam ediyor.

Geleneksel Kültürün Korunması ve Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi Projesi, Küre Dağları Milli Parkı’nın kültürel bir değeri olan yöresel kıyafetlerin korunmasını ve kadın emeğinin değerlendirilerek kadınlara alternatif bir gelir kaynağı oluşturulmasını hedefliyor. Eko Turizm Tabanlı Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi Projesi ile yaban hayvanlarının tarımsal üretim alanlarına verdikleri zararların azaltılması ve yaban hayvanlarının korunmasına katkı sağlaması amaçlanıyor. Bu projelerin Nisan 2012’de tamamlanması planlanıyor. Eko turizm açısından uygun olan Küre Dağları Milli Parkı çevresinde yer alan köylerde eko turizm faaliyetlerinin ve ev pansiyonculuğunun desteklenmesi amacıyla yürütülen Eko Turizm Tabanlı Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi Projesi ise bu yılın sonunda tamamlanacak.

Fotoğraf: İsmail Şahinbaş