Köyceğiz Bilgi Şöleni Sona Erdi

Dergimizin de paydaş olduğu 1. Köyceğiz Çalıştayı sona erdi. 24 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan çalıştay; Prof. Dr. Cengiz Işık’ın rehberliğinde Kaunos’a yapılan bir gezi ile taçlandı.

mugla valisi ve prof dr cengiz isik

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan’ın açılış konuşması ile başlayan çalıştay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve ardında Muğla Valisi Amir Çiçek’in konuşmaları ile açılış konuşmaları tamamlandı.

ismail sahinbas nadi pirci gurkan demirkale bayram akca (1)

Birinci günün ilk oturumu Prof Dr. Cengiz Işık’ın ‘Geçmişten Günümüzden Kaunos’ sunumu ile başladı. Ardından Merdan Tufan’ın; ‘Köyceğiz’in Sosyal Hayatında Çerkezler ve Yörükler’, İrfan Tezbiner’in; ‘Kaplıca Çamur Banyosu Turizmi’ ve Prof Dr. Mehmet Naci Önal’ın; ‘Yurt Tutma ve Yerleşiminin Kutsal Öyküleri: Köyceğiz Örneği’ sunumları ile ilk oturum sona erdi.

mugla valisi amir cicek

Birinci günün ikinci oturumu Prof Dr. Ali Akar’ın; ‘Köyceğiz Yöresi Ağız Yapısı’ sunumu ile başladı. Ardından Prof. Dr. Mehmet Temel’in; ‘Atatürk Dönemi’nde Köyceğiz’de Madencilik’, Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci’nin; ‘Köyceğiz Türküleri ve Hikâyeleri’ sunumu devam ederken son sunum Nail Yurdakul’un; ‘Köyceğiz’de Yaşam’ sunumu oldu.

koycegiz calistayi

Birinci günün üçüncü ve son oturumu Prof. Dr. Ömer Varol’un; ‘Biyoçeşitliliğin Önemi ve Sandras Dağı’nın Ülkemiz Bitki Biyoçeşitliliğideki Yeri’ sunumu ile başladı. Bu sunumu Ragıp Esener’in; ‘Palmiye Merkezi’, Bekir Meral’in; ‘Ekolojik Tarım ve Narenciye’ sunumunun ardından günün son sunumu Cem Ceyhan’ın; ‘Köyceğiz Yaban Hayatı’ sunumu oldu.

kaunos

İkinci günün ilk oturumu Yrd. Doç. Dr. Türkay Türkoğlu’nun; ‘Dünyada ve Türkiye’de Model Ormanların Gelişimi ve Köyceğiz Yöresi’nde Uygulanabilirliği’ sunumu ile başladı. Öğretmen Mürsel Ata; ‘Köyceğiz’in Tarihi ve Sosyal Yapısı’, Bekir Erdoğan; ‘Köyceğiz – Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi Koruma – Kullanma Dengesi Kapsamında Yürütülen Çalışmalar’ sunumlarını yaptılar. İkinci günün birinci oturumun son sunumu Ramazan Uslu’nun; ‘Sığla Ormanları ve Sığla Yağı’ sunumu oldu.

 

İkinci günün ikinci oturumu, toplamda beşinci ve son oturumda ilk sunum Yrd. Doç. Dr. Rahşan İvgin Tunca; ‘Muğla Bal Arısı Ekotipi ve Çam Balı’ sunumu ile başladı. Bu sunumu sırası ile Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir’in; ‘Köyceğiz Gölü’nü Besleyen Tatlı Su Kaynakları Üzerine Bir Çalışma’, Doç. Dr. Önder Yıldırım’ın; ‘Muğla Kültür Balıkçılığının Dünyada Yeri’ sunumları izledi. Son sunum Yrd. Doç. Dr. Mustafa Girgin’in; ‘Köyceğiz ve Köyceğiz Gölü’nün Geleceği’ sunumu olup, tüm sunumlar tamamlandı.

kamil ceylan ve rektor mansur bey

Değerlendirme ve kapanış oturumunda dergimiz adına bir konuşma yapan dergimizin Yayın Yönetmeni İsmail Şahinbaş; ‘Köyceğiz’e, Köyceğiz Belediyesi’nin davetlisi olarak uzun soluklu bir çalışma yapmak için geldiğini, Köyceğiz’in 2023 vizyonunu oluşturacak yol haritasını çıkarmak için Köyceğiz Havzası’nda bilimsel değerde pek çok çalışmalar yapacaklarını’ belirtti.

Aynın oturumda değerlendirmede bulunan Merdan Tufan ise ‘çok başarılı ve yararlı bir çalıştay’ geçirildiğini anlattı. Prof. Dr. Ömer Varol ise; çalıştayın bölge biyoçeşitliliğin bilinirliği açısından çok yararlı olduğuna değindi.

Çalıştay’ın kapanışı; Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale’nin konuşması ile sona erdi. Demirkale ‘başta bu çalıştaya destek olan Muğla Valisi Amir Çiçek olmak üzere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne, Köyceğiz Belediyesi’ne ve dergi ekibimize teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Çalıştay sonunda Köyceğiz’den kalkan bir tekne ile çalıştaya katılan tüm biliminsanları ile çalıştaya emeği geçen kişiler, Muğla Valisi Amir Çiçek’in de katıldığı, Prof. Dr. Cengiz Işık’ın rehberliğinde Kaunos antik kenti gezisine katıldılar.

Göktürk Günal