Körfez de Canlı Değil, Atıklar Süpürülüyor

BAŞARAN 1 GEMİSİ

Büyükşehir Belediyesi, Körfez’i 30 yıl aradan sonra yelken, yüzme, balık tutma yarışları yapılan bir deniz haline dönüştüren çalışmalarına devam ediyor. Bu başarıyı arıtma tesisleri, denetim ve temizleme araçları gibi projeler ile kazanan Büyükşehir deniz yüzeyinde bulunan atıkların toplanması için Başaran 1 isimli özel bir gemi ile kent genelinde temizlik çalışmaları yapıyor. Deniz Süpürgesi de denen bu gemi ile denizlerdeki katı ve sıvı atıkların toplanarak suyun kalitesine yönelik oluşan zararların en aza indirilmesi sağlanıyor.
 

SÜPÜRGE GÖREVİ YAPIYOR

2007 yılı Ağustos ayından itibaren Büyükşehir Çevre Koruma Şube Müdürlüğü tarafından çalışmalarına başlayan Başaran 1 Deniz Süpürgesi, bünyesinde bulundurduğu teçhizatlarla denizdeki bulunan atıklar toplanıyor. Oil skimmer adı verilen cihaz, denizdeki canlıların yaşamını etkileyen petrol ve petrol türü maddelerin emilmesini sağlıyor. Saatte 20 metreküp kapasite ile petrol türü maddeleri deniz yüzeyinden alan skimmer, sudaki oksijen miktarının artırılmasını sağlayarak Körfez’in yaşanabilirliğini artırıyor.
 

SIVI YAYILIMI ÖNLENİYOR

Deniz temizliği için çok önemli bir görevi yerine getiren Deniz Süpürgesi herhangi bir sıvı atık dağılımı sırasında yayılımı önlemek amacı ile bariyer görevi görüyor. 150 metre uzunluğundaki bariyer, atıkların dağılmadan toplanmasını sağlıyor. Böylece deniz canlıları ve dolaylı olarak da besin zinciri yolu ile gerçekleşen insanlara olan zararı engelleniyor. Sorbent Bom ve Sorbent Ped adı verilen malzemeler ise yağı hapsedip emme görevini üstleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin elinde 1,8 metre boyundaki Sorbent Bom’dan 40 adet, 50–40 santimetre boyunda olan Sorbent Ped’den ise 300 adet yer alıyor.
 

2009’DA 43 TON

Hidrolik vinç sayesinde toplanan atıkların nakledilmesinin sağlandığı gemi hizmete girdiğinden bugüne kadar yaklaşık 90 ton atık topladı. 2007 yılında İzmit Körfezi’nden 20 ton atık toplanırken, 2008 yılında 25 ton sıvı ve katı atık toplandı. 2009 yılından bugüne kadar ise 43 ton atık toplanarak çalışmaların yoğunluğu artırıldı. Böylece Körfez’e akan, dökülen kirli ve zehirli atıkların engellenerek bertaraf edilmesi sağlandı.