Kayak Sporu ve Uludağ

Uludağ’ın ülkemizdeki kayak sporunda ayrıcalıklı bir yeri vardır. 17. yüzyılda Uludağ köylüleri şehre ayaklarına takılan ve ‘İvik’ adı verilen bir tür kayakla iner ve çıkışta kayaklarını sırtlarına bağlayarak geri dönerlerdi. Bu nedenle o zamanki dağ köylülerine şehirde yaşayan insanlar ‘İvikçi’ derlerdi.

Türkiye’nin ilk kayak kulübü de Bursa’da kurulmuştur. Saim Altıok tarafından 1932 yılında Bursa’da kurulan ‘Bursa Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü’nün Kayak Federasyonu’ndan bile önce kurulmuş olmasına dikkatleri çekmek gereklidir. Cumhuriyet Dönemi’nde Halkevleri eliyle tüm ülkede kayak sporunun yaygınlaştırılması ve benimsetilmesi yönündeki çabalarda Uludağ, ülkemizdeki Elmadağ, Erciyes, Sarıkamış, Palandöken gibi kayak alanlarının oluşumuna öncü olmuş ve katkı koymuştur.

I. Gelişim Bölgesi’nde yapılan ilk yapı 1933’de açılan Büyük Otel’dir. Bu günkü Kayakevi ise 1935 yılında açılmıştır. Türkiye’nin İlk kez katıldığı 1936 Kış Olimpiyatları için milli takım kampı burada açılmıştır. Uludağ, büyük yerleşim yerlerine yakınlığı, kamp ve günübirlik kullanım alanlarının çokluğu nedeniyle Bursa ve çevresinde yer alan illerin rekreasyon el isteklerine de yanıt vermektedir.

Uludağ Milli Parkı’na giriş yapan günlük ziyaretçi sayısı 35 binlere ulaşırken, yıllık ziyaretçi sayısı ortalama 1 milyon kişi civarındadır. Bunun yaklaşık 800 bini karayolunu tercih ederken, 200 bin kişi işe teleferik yolculuğunu tercih etmektedir.

Hasan Ören

16.11.2013