Kaş’taki Yunus Tesisine Bir Kez Daha Ruhsat Engeli

Kasım 2011’de 4 adet yunusun Kaş’ta birkaç yıl önce kullanılmış ve kapanmış olan yunus parkı tesisine getirilmesiyle başlayan tepkiler devam ediyor. Yerel STK’lar buranın işletme olarak açılmasına ve yunusların ticari amaçla kullanılmasına karşı her türlü mücadeleyi sürdürüyor.

Yunusların Kaş’taki tesise getirilmesinin ardından Aralık 2011 ve Nisan 2012’de Kaş Çevre Platformu’nu oluşturan STK’ların düzenlediği bilgilendirme toplantılarında, ulusal ve uluslararası derneklerden uzmanların da katılımıyla Kaş İnceboğaz Mevkii’nde olası tesis girişiminin yerel etkileri ele alınmış, Türkiye’ye model olabilecek bir kararın geliştirilmesi yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

Geçtiğimiz hafta tesis yetkililerinin Kaş Belediye Başkanlığı’na ruhsat başvurusu yaptığını öğrenen yerel STK temsilcileri geniş katılımlı bir durum değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrasında, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Hayvan Dostları Derneği, Kaş Sualtı Derneği ve ÇEKÜL Vakfı Kaş Temsilciliği yetkililerinden oluşan bir grup Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin ve Başkan Yardımcısı Birol Engin ile bir görüşme yaptı.

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, ”Kesinlikle bu yunus tesisinin işletilmesi için ruhsat vermeyeceğiz ve vermeyeceğimizi tesis yetkililerine de yazılı olarak bildirdik. Bu konuda başından beri tavrımız aynı. Geçen yıl ruhsatsız çalışma yapılıyor ihbarı üzerine delilleri inceleyip mühürlemiştik. Kısmi geçiş var, o da yunusları beslemeleri için” sözleri ile bir kez daha tüm STK’ların yüreklerine su serpti.

Yunus Gösteri Merkezleri yasaya aykırı

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, tesisin ruhsat başvurusunu reddederek kanunları uygulamış oluyor. Yunus gösteri merkezlerinde kullanılan şişe burunlu yunuslar (Tursiops truncatus) Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler (Bern, CITES ve Barcelona Sözleşmeleri) ve ulusal mevzuat (5199 Hayvanları Koruma Kanunu Madde 4) kapsamında ‘sıkı korunan’ yaban hayvanlarından. Bu mevzuata göre yaban hayvanları doğal ortamlarından koparılıp alıkonamaz ve ticaretleri yasaktır. Böyle bir tesise işletme ruhsatı vermek, direk olarak ilgili kanunların ihlali olacaktı.

Kaş STK’larının tavrı belli

Kaş halkını temsil eden yerel STK temsilcileri; yerel etik, ekolojik ve ekonomik değerlere ters düşecek ve hayvanların tutsak edilip ticari amaçla kullanıldığı bir tesisi Kaş’ta görmek istemediklerini ısrarla belirtiyorlar. Kaş Sualtı Derneği Yönetim Kurulu üyesi Belma Tosun “Kira kontratı Ocak 2014’te sona erecek olan tesis yetkililerinin, bu tarihe kadar yunusların akıbeti ile ilgili önemli kararlar almaları gerekiyor. Çünkü yerel STK’lar olarak bu tesisin açılmaması ve İnceboğaz ya da başka bir mevkide benzer bir iş yapacak bir tesise yer tahsis edilmemesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kaş’ın adı yunus parkları ile değil, sürdürdüğümüz doğa ve hayvan koruma projeleriyle anılacak” dedi.