Karadeniz’de Petrol Bulunamadı

Geçtiğimiz Mart ayından beri Karadeniz’de petrol aramakta olan Deepwater Champion petrol arama gemisinin çalışmaları sonuçsuz kaldı.

Günlük harcaması 703.000 Dolar olan geminin bugüne kadarki masrafları yenilenebilir enerji yatırımlarına yapılsaydı bugün yeni politikalar ve teşvikler geliştirerek yeşil bir toplu taşıma sistemi oluşturulabilir, sonuçsuz petrol aramaları yerine petrol ürünlerine bağımlığımızı azaltacak güneş, rüzgâr, biyokütle ve jeotermal enerji kaynaklarımıza yatırımları artırabilirdik. Üstelik platform Karadeniz’den ayrılmıyor. Romanya’ya gidiyor ve bu durumda tehlike devam ediyor.

Greenpeace, Mart ayında gemi Boğaz’dan geçerken derin denizlerde petrol aramanın tehlikelerine dikkat çekmiş ve hükümeti kirli ve riskli fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjilere yönelmeye çağırmıştı. Neyse ki Karadeniz’de bir kaza yaşanmadan aramalar sona erdi ancak bu arada dünyamız adına kaybedecek vakit de kalmadı. Petrol de kömür gibi, iklim değişikliğine neden olan fosil yakıtların başında… İklim değişikliğine karşı mücadelede kaybedilen her gün, daha fazla kuraklık, sel gibi doğal afetlere davetiye çıkararak büyük bir hızla dünyanın sonunu hazırlamak anlamına geliyor.

Eğer petrol ürünlerini bugün kullandığımız gibi kullanırsak gelecekte üç kat daha fazla petrol tüketiyor olacağız. Oysa Greenpeace’in Enerji [D]evrimi senaryosunu uygularsak petrole olan bağımlılığımızı yarı yarıya azaltabilmemiz mümkün. Gerekli politikalar uygulanırsa, ulaşım sektörünün genel enerji ihtiyacı 2050 yılında yarı yarıya azalacak. Doğru politikalarla 2050 yılında, enerji talebinin yarısından fazlası yenilenebilir enerjiden sağlanabilir.

Sonuçsuz kalan ve riskli bu aramalar da bir yana, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği çözümlerine aktarılacak teşvikler aracılığıyla 120 bin yeni iş imkânları yaratılabilecekten, bu gün Türkiye petrol endüstrisinde 10 bin kişi istihdam ediliyor. Tüm bu değişim tehlikeli iklim değişikliğini önlemenin yanı sıra kentlerdeki hava kalitemizin artması, trafik ve gürültü kontrolü ile kolay ve ucuz ulaşım gibi etkileri de beraberinde getirecek.