İzmit Körfezi’ne Mavi Bayrak

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın çevre ve turizm konusunda belirlediği tüm kriterlere uyan plaj ve tesislere verdiği ‘denize girmek için hiçbir engel yoktur’ anlamı da taşıyan mavi bayraktan biri bu yıl Kocaeli Karamürsel plajının oldu. 

Marmara Denizi’nde sadece Tekirdağ Şarköy ile birlikte Karamürsel Plajı ‘Mavi Bayrak’ amblemi taşıyacak. Karamürsel’in de kazanması ile Marmara Denizi’nde iki mavi bayrak TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Ekipman, “Karamürsel, Marmara için çok güzel bir örnek oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Karamürsel’de artık gönül rahatlığıyla denize girilebilir” dedi.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye yaptığı yatırımın meyvelerini almaya başladı. Kentin dört bir yanına inşa edilen arıtma tesisleri ile Körfez’e atık suların % 96’sı arıtılarak veriliyor. Tüm bu yapılan yatırımlar sayesinde Karamürsel Altınkemer Sahili de plaj olarak Marmara’da ilk kez mavi bayrak alan bölge oldu. Dünyada Mavi Bayrak uygulamasını yapan kuzey ve güney yarım küre toplamında 46 ülke içinde Türkiye 2012 yılında plaj kategorisinde; İspanya (540), Yunanistan (394) ve Fransa’dan (358) sonra 355 plaj ile dördüncü sırada yer aldı. Kocaeli’de bu pay içinde dünyada toplam 3.730 ‘Mavi Bayrak’tan birinin sahibi oldu.  Karamürsel’e mavi bayrak 15 Haziran 2012 Cuma günü TÜRÇEV yetkililerinin de katılımıyla asılacak.

Basın toplantısına Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Ekipman, başkan yardımcısı Barış Mater, Genel Müdürü Erol Güngör, yönetim kurulu üyeleri Şeref Nur Kayhan ve Ergudar Tırnova katıldı. Basın açıklamasını yapan Başkan Ekipman, Kocaeli gibi bir sanayi kentinin mavi bayrak almasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyerek, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi özellikle arıtma tesisi konusunda çok büyük yatırımlara imza atıyor. Bu bayrağı hakkıyla aldı. Çünkü Karamürsel’e çok emekleri var. Bir bölgenin mavi bayrak alabilmesi için yapılabilecek en önemli yatırım arıtma tesisidir. Umarım Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tüm belediyelere de örnek olur” dedi. Marmara’nın kapalı deniz olmasından dolayı temizlenmesinin çok zor olduğunu da vurgulayan Ekipman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne böylesine zorlu bir çalışmayı başarıyla sunduğu ve bugün Kocaeli’ne 13 arıtma tesisini kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Başkan Yardımcısı Mater ise, çocukluğunun Karamürsel Ulaşlı’da geçtiğini söyleyerek, “Hatta yüzmeyi bile Karamürsel’de öğrendim. Kocaeli 60 sene önceki o güzel, özlenen günlerine geri dönüyor. Karamürsel’in mavi bayrak alması vakfın yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak beni de fazlasıyla sevindirdi” diye konuştu.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın ulusal düzeyde koordinatörlüğünü yürüten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Türkiye’de 2012 yılında Mavi Bayrak kazanan plaj, marina ve yatları İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Türkiye’de 2012 yılında Mavi Bayrak’lı tesis sayısı önceki yıla göre yüzde 9,5 artarak, 355 plaj, 19 marina ve 13 yata ulaştı.

Mavi Bayrak, uluslararası alanda uygulanan bir eko etiket olarak, turizm sektöründe dünyada en yaygın kullanılan standart bir sembol olarak biliniyor. Mavi Bayrak’ın diğer bir misyonu da bulunduğu kıyıdaki deniz suyunun mikrobiyolojik açıdan, uluslararası normlara ve AB standardına uygunluğunun bir belgesi olması. Mavi bayrak başvurusunda bulunan plajdan Sağlık Bakanlığı tarafından 15 gün ara ile ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınarak, iki parametrede mikrobiyolojik analizler yapılıyor. TÜRÇEV 15 gün ara ile yapılan deniz suyu analiz sonuçlarını güncel olarak takip ediyor. Uluslararası alanda 1987, ülkemizde ise 1994 yılında uygulanmaya başlayan Mavi Bayrak Programında plajlar için 32, marinalar için 24 kriter bulunuyor. Karamürsel’in de mavi bayrak almasına etki eden kriterlerden en önemlileri şöyle;

 

Deniz Suyu Kalitesi: Sezon süresince 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılmış ve sonuçlarının AB Yüzme Suya Direktifi’ne uygun olması. Sanayi ve Kanalizasyon Atıkları Plaj Alanı’nı etkilememesi ve beldede toplanan atık suların Ulusal Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ile Kentsel Atık Su Arıtımı Yönetmeliği’ne uygun olarak bertarafı.

 

Çevre Eğitimi ve Bilgilendirme: Plajın bulunduğu beldede en az beş tane çevre bilinçlendirme etkinliği yapılması. Plajın bulunduğu yörede yer alan kıyı alanları eko sistemi doğal ve hassas alanlarla ilgili bilgiler verilmesi. Plajda bir mavi bayrak panosu bulundurulması ve bu panoda kriterler, plajda davranış kuralları, yörede yapılacak çevre bilinçlendirme etkinlikleri, plajda bulunan donanım olanakları gösteren bir harita, deniz suyu analiz sonuçları ve iletişim bilgilerinin yer alması

 

Çevre Yönetimi: Plaj üzerindeki yapıların imar planına uygun olması. Alg ve diğer bitkilerin plajda kötü bir görüntü yaratmasına izin verilmemesi. Plajda yeterli sayıda çöp kutusu atık konteynırı bulunması, düzenli olarak boşaltılması ve temiz tutulması

 

Plajda cam, kâğıt, pet şişe, alüminyum gibi atıklar için geri dönüşüm kutuları olması ve plaj kullanıcılarının teşvik edilmesi. Evcil hayvanların plaja girişlerini düzenleyen ulusal yasalara uyulması. Plaja güvenli erişim olması, motorlu araçların girmemesi ve kamp yapılmaması.

Güvenlik ve Hizmetler: İhtiyaca cevap verebilecek sayıda cankurtaran ve gerekli tüm malzemelerin plajda bulundurulması. Plajda ilkyardım malzemeleri bulundurulması.

 

Kirlilik kazaları ve risklerle mücadele edebilecek acil durum planı oluşturulması. Plajda farklı kullanımlar sonucu oluşabilecek kazalara karşı önlemler alınması. Plaj kullanıcılarının güvenliği için gerekli önlemlerin alınması. Beldede en az bir mavi bayraklı plajda özürlüler için tuvalet ve erişim rampası bulunması.