İzmit Körfezi’ndeki İlk Mavi Bayrak Göndere Çekildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar soncu temizlenen İzmit Körfezi’nde ilk Mavi Bayrak Karamürsel Altınkemer Plajı’nda göndere çekildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen törenle Altınkemer, Mavi Bayrak’a kavuştu. Törende konuşan Bakan Eroğlu, “Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kocaeli’de destan yazdı” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Körfez’de yapılan çalışmalardan bahsederek, “İzmit Körfezi’nde balık yaşamıyordu. Burada hayat yoktu” dedi. Bakan Eroğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaeli’nde destan yazdı. Körfez’e gelen tüm atık sular arıtıldı. Şu anda atık suların yüzde 99’u arıtılıyor. Bundan 15 yıl önce ‘Mavi Bayrak’ denilseydi herkes gülerdi” şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise “İnsanların huzur içinde sağlıklı yaşamalarını sağlama görevi yerel yöneticilere verilir. 8 yıldır yaptığımız çalışmalarla Kocaeli’nin her yerini planladık. Körfez bize küsmüştü. Planlarımızı yaptık, arıtma tesislerimizi devreye aldık. Her geçen gün denizin kendine geldiğini, bize gülümsediğini, denizin içindeki balıkların bize dua ettiğini bizzat bu Körfez’de halkımızla beraber gördük” dedi.

Kocaeli’nin her yerinde denize girilebildiğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “İnanması zor ama Dilovası’na bile plaj yaptık. Yarın orada yüzersem kimse şaşırmasın. Rüyalarımız gerçeğe dönüşüyor. Çalışınca oluyor. İnandık ve başardık. İnanıyorum ki bundan sonra ‘Mavi Bayrak’ hiç inmeyecek. Diğer ilçelerimiz için de ‘Mavi Bayrak’ başvurusunda bulunacağız ve gönlere çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Karaosmanoğlu tarafından Bakan Veysel Eroğlu ve Erol Tuncer’e plaket takdim edildi. Programın sonunda denizde yapılan şovla dalgıçlar tarafından sahile getirilen Mavi Bayrak, KOSKEM ekibi tarafından elden ele dolaştırılarak Bakan Eroğlu, Başkan Karaosmanoğlu ve Erol Güngör’e ulaştırılıp göndere çekildi.

Son 30 yıldır yüzmeye cesaret edilemeyen, kötü kokusundan yanına bir metre yaklaşılamayan İzmit Körfezi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından devreye alınan 13 arıtma tesisi, denetim uçağı, sahil düzenlemeleri ve temizleme çalışmaları netice verdi.  İzmit Körfezi, Karamürsel Altınkemer Sahili’nde Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın çevre ve turizm konusunda belirlediği 32 kritere uyarak tarihinde ilk kez ‘Mavi Bayrak’ aldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından devreye alınan 13 arıtma tesisiyle İzmit Körfezi’nde arıtılan atıksu miktarı yüzde 20’lerden 98’lere çıktı. Sadece Gebze’de devreye alınan 67 milyon liralık arıtma tesisiyle 670 bin nüfusun evsel ve sanayi atığı arıtılıyor. Yüzde 100 sonuç alınabilmesi için Gebze Eskihisar ve Hereke sahillerinde de arıtma tesisi çalışmaları bitme aşamasına geldi.

Türkiye’de bir ilk olan Deniz Uçağı ile denetleme çalışmaları 2007 yılında başladı. İzmit Körfezi’nde düzenli olarak denetimler yapan deniz uçağı kirliliğe sebep olan gemi ve deniz araçlarına göz açtırılmıyor. Sadece geçen yıl 1507 kere havalanan deniz uçağının denetimlerine başladığı 2007’de toplam 1 milyon 558 bin TL ceza kesilirken, 2011’de ceza miktarı 917 bin TL’ye düştü. Bu da uçağın yaptırımını gösteriyor.

Deniz süpürgeleri Körfez’deki yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesinde kullanılıyor. 4 adet deniz süpürgesi üzerinde bulundurduğu teçhizat ve mekanik toplama ünitesi sayesinde her türlü kirliliğe müdahale edebiliyor. Deniz temizleme araçları İzmit Körfezi’nin doğu tarafında, Gebze Eskihisar, Marina ve Sekapark’ta hizmet veriyor. Deniz Temizleme Tekneleri ile İzmit Körfezi’nden 2007 yılından bu yana yaklaşık 300 ton atık toplandı.

Kandıra’nın Karadeniz sahillerinde düzenlemeler yapıldı. Bunun yanında 13 arıtma tesisi sayesinde Karamürsel Altınkemer, Ereğli ve Başiskele sahilleri plaj olarak hizmete açıldı. Ayrıca bu sene 5 bölgede daha denize girmeye başlandı. Karamürsel sahilinde bu yıl ayrıcalıklı olarak mavi bayrak altında denize girilecek. Hedef; 12 ilçe sahilini plaj olarak halkın hizmetine açmak.

Sanayi kuruluşları ve milyonlarca insanın atıkları nedeniyle neredeyse ‘siyah’ bir denize dönen İzmit Körfezi yeniden ‘mavi’ halini aldı. 13 arıtma tesisi, denetimler ve cezalar sonuç verdi.  İzmit Körfezi’nin farklı noktalarından yapılan 100 dalışta çekilen 900 su altı fotoğrafı Körfez’deki canlılığı gözler önüne serdi. Yunustan denizatına, karidesten denizyıldızına onlarca çeşit canlı Körfez’de dalış yapan sualtı tutkunlarını selamlıyor. Karidesler, ıstakozlar, lapin balıkları ve denizyıldızları artık birbirlerine komşu oldular.

Denizdeki canlılık birçok spor organizasyonunu da beraberinde getirdi. İzmit Körfezi’nde 5 yıldır Uluslararası Yüzme Yarışları, Offshore Yarışları ve Balkan Yelken Şampiyonası gibi spor organizasyonları yapılıyor.