İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri

Pek çok esere imza atan Sula Bozis’in Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri – Masal Yıllarımın Mutfağı’ kitabı sadece bir yemek tarifi kitabı değil. Aynı zamanda 20. yüzyılın ikinci yarısından küçük bir İstanbul panoraması.

Kitap, İstanbul Rumlarının sofra adabından yemek geleneklerine ve günlük hayatlarına uzanan, kişisel tanıklık ve gözlemlere dayanan bir kültür tarihi çalışması…

“Üç kıta arasında gelişen ticari ve kültürel alışverişlerin kavşak noktasında bulunan İstanbul kentindeki ‘Yok yok’ deyişine tam olarak uyan, zengin besin maddeleriyle donanmış çarşı ve pazarlar, zaman içinde, sayısız lezzet içeren bir mutfağın yaratılmasına yol açmıştır. Rum evlerinin mutfak kültürünü araştırdığımızda, bu bereketin en iyi biçimde kullanıldığını görürüz. Deniz ürünlerinden tuzlu balık çeşitlemesine, sebze, balık veya sakatatla hazırlanan zeytinyağlı mezelik dolmalara ve sarmalara, dört mevsim etli veya zeytinyağlı tencere yemekleri çeşitlemesine değin Rum mutfağı, ünlü yazar Skarlatos Vizantios’un 3 ciltlik Konstantinopolis (1851 – 69) yapıtında belirttiği gibi, Asya ile Avrupa mutfak kültürlerinin bileşkesinden türeyen, eklektik bir gastronominin ürünüdür. ‘Pilav ile tartalet ve pastanın, tavukgöğsü ile pudingin, sarma ile kotletin bir arada hazırlandığı’ kentsoylu, kozmopolit bir ev mutfağı geliştiren İstanbullu Rum ailelerin yemek kültürü, sözlü geleneğe dayanan bir süreklilikle günümüze dek ulaşır.”

İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri – Masal Yıllarımın Mutfağı

Sula Bozis

18 TL, 139 Sayfa

Yapı Kredi Yayınları