İnsan sıcaklığının, ahşap sıcaklığına karıştığı konakların kenti; Safranbolu

1994 yılında UNESCO’nun Dünya Mimari Miras listesine giren ve ulusal bir övünç kaynağı olan Safranbolu, 2003 yılında da Rodos’ta yapılan Dünya Miras Kentleri Sempozyumu’nda, 220 kent içinde ilk 20 de yer aldı.

Bizler, Safranbolu’ya ‘Korumanın Başkenti’ diyoruz. Çünkü Türkiye’de korunması gereken elli bin dolayındaki kültür ve tabiat varlıklarından 1.125’ine sahip bulunuyoruz.

Tabi Safranbolu’ya geldiğinizde kültür varlıklarının modern işlevler kazanarak yaşatılması fikrinin Türkiye’deki öncüsü rahmetli Çelik Gülersoy, Türk ev geleneklerinin en güzel örneklerinden biri olan Turing Otomobil Kurumu tarafından satın alınıp otele dönüşen Turing Havuzlu Asmazlar Konakta berrak bir havuzun başında aslanağzı çeşmeden akan suyun müziği eşliğinde yemek yemenin veya kahve içmenin keyfini tatmanız gerekir.

Yine Eski Çarşı bölgesinde bulunan yemeniciler arastası, demirciler arastası tarihin içinden günümüze taşınan güzel eserlerdendir. Osmanlı tarihine damgasını vurmuş eserler; Cinci Hanı ile Yeni Hamamı (Cinci Hamam), İzzet Mehmet Paşa Camisi, Köprülü Mehmet Paşa Camisi, Güneş Saati, Saat Kulesi, İncekaya Su Kemeri ve Tokatlı Kanyonu, Düzce Kanyonu, Bulak (Mencilis) Mağarası, Sakaralan Kanyonu vb küçük Safranbolu dediğimiz Yörük Köyü geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.

Tabi Yörük Köyü dönüşü Hıdırlık Tepesi’nden (açık hava namazgâhı) Safranbolu’yu panaromik seyretmelisiniz. Safranbolu’ya hangi tepesinden panoramik bakarsanız değişik bir Safranbolu görürsünüz. Bunun için Eski Hükümet Konağı olduğu, bugün ise Kent Müzesi olarak faaliyet gösteren binayı ve saat kulesini mutlaka gezin ve bu tepeden de Safranbolu’yu panoramik olarak seyredin.

İlçenin daracık sokaklarında gezerken daha çok yer görmek ve bilgi almak isteyenler için küçük gezi araçları ideal bir seçenek oluşturuyor.

Safranbolu’da ünlü ve ilgi çekici ürünlerinin ana iki unsurlarından biri ilçeye adını veren safran bitkisidir. Kendi ağırlığının yüz bin katı sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği bulunan Safran, kimya sanayinde ve baharat olarak kullanılmaktadır. Safran bitkisinin ürün olarak kullanılan kısmı çiçek tohumları olduğundan maddi değeri yüksektir. Dünya da üretildiği ender yerlerden biri Safranbolu’dur.

Safranbolu’nun ün yapmış diğer ürünü Safranbolu çavuş üzümüdür. Çavuş üzümleri içinde en çok tutulanı bu üzümdür ve yörede yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca, lokum ile de tanınmaktadır. İlçede çeşitli türlerde lokum imalathaneleri ve satış mağazaları bulunmaktadır.

Sahildeki terk edilmiş deniz kabuklarına benzeyen Safranbolu evleri, birer birer güzel pansiyon ve butik otellere dönüşüyor. Bu alımlı kentin Osmanlı sarayı gelenekleriyle şekillenmiş yaşam tarzı ve eski zaman misafirperverliğini yaşamak istiyorsanız dünya kenti açık hava müzesi Safranbolu’ya gelmenin tam zamanı.

Kısaca, ulusal kimliğimizi gözlemleyip kıvanç duymak için Safranbolu’ya gidilmeli, ulusal kültürümüzün tanığı olup, gururlanmak için Safranbolu görülmeli ve tüm gidenlerin ve görenlerin ‘Başka Safranbolu Yok’ demelerinin bir gerçeğin dile getirildiği, çok doğru bir söylem olduğunu anlayarak, aynı söylemi yineleyenlerin arasında yer alınmalıdır.