Greenpeace Yaptı, Enerjisini Rüzgâr ve Güneş Verdi

2011 yılında Japonya’da gerçekleşen depremin ardından meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin ikinci yıl dönümünde Greenpeace Gençlik Ekibi üyeleri güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan dev bir pankart açtı. Bir hafta gibi kısa bir sürede yapılan pankart, dünyada ilk.

Fukuşima ders olsun, enerjimiz temiz olsun

Gönüllüler, Türkiye Hükümeti’ni nükleerden vazgeçerek yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya çağırdı.

Grup adına açıklama yapan İpek Peker, “Nükleere alternatif olan yenilenebilir enerjilerin uygulanabilir olduğunu ve daha ucuz olduğunu göstermek için hem bu pankartı hem de rüzgâr türbinini kendi ellerimizle çok kısa bir sürede yaptık. Bu pankartın enerjisi sadece güneş ve rüzgârdan depolanan enerjilerle sağlanıyor. Hükümeti, bizler için daha aydınlık bir gelecek planlamaya, bunun için de nükleerden vazgeçerek temiz enerjilere yatırım yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Nükleer geleceğimizi karartmasın

İpek Peker, sözlerine şöyle devam etti: “Fukuşima felaketinin üzerinden iki yıl geçmişken, bölgede yaşanan acılar devam ediyor. 160 binin üzerinde insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve nükleer endüstri gerekli tazminatları vermedi. Biz gençler, Türkiye’de güneş ve rüzgâr potansiyelimiz bu kadar fazlayken nükleer kadar tehlikeli ve pahalı bir enerjiye yatırım yapılmasını geleceğimiz adına endişe verici buluyoruz” dedi.

Fukuşima’da son durum ne?

Fukuşima’daki dört reaktör dengeli bir konumda değil ve sızan radyoaktivite, okyanus ve toprağı kirletiyor. Radyasyon seviyeleri işçilerin reaktöre girmesini imkânsız hale getirecek derecede yüksek.

Hali hazırda, reaktörde 100 bin tondan fazla kirletilmiş su depolanıyor, yüksek miktarda radyasyon kirliği olan suyun temizlenme projesi başarısız oldu. Fukuşima reaktörünün işletmesinin tamamen durdurulması 40 yıl sürebilir.

Bunların Akkuyu’da İğneada’da yaşanmasını istemiyoruz. Özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi zengini bir ülkede yaşarken.