Gordion Ören Yeri Korumaya Alınıyor

Arkeoloji cenneti Gordion ören yeri ve çevresinin korunması için geçen günlerde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıyı ÇEKÜL Vakfı adına Ankara temsilcimiz Faruk Soydemir takip etti.
Koruma amaçlı nazım imar planı ve uygulama imar planı toplantısı Yassıhöyük köyünde yapıldı. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik başta olmak üzere yerel yönetim kadroları, Ankara Mimarlar Odası şubesi temsilcileri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları ve Yassıhöyük Köyü Muhtarı gibi pek çok ilgili kişi toplantıyı takip etti.
1. ve 3. derece sit alanı içinde kalan Yassıhöyük Köyünde, dört katlı binaların yükselmeye başlaması, planlama sürecini hızlandırırken, Belediye tarafından hazırlanan çalışmalar katılımcılar ve köylülerle paylaşıldı. Ören yeri ve çevresinin korunması sürecini, sivil toplum örgütleri, arkeologlar ve mimarlar takip edecek.
Gordion düğümü…
Şiddetin akla hükmetmesinin sembolü olan ‘Gordion düğümü’ kavramını dilimize yerleştiren rivayet ise şudur: Yeni bir lider arayışında olan Friglere bir kâhin tarafından, şehre öküz arabası ile giren ilk adamı kral ilan etmeleri söylenir. Bu kişi kağnısıyla kente giren yoksul bir köylü, kulaklarıyla ünlenmiş Midas’ın babası, Gordios olur. Gordios, kral ilan edildikten sonra öküz arabasını, Yunanlıların Zeus olarak adlandırdığı Frig tanrısı Sabazios için tapınağa adar. Arabayı kızılcık dallarından bir düğümle tapınağa bağlar ve bu düğümü çözecek kişinin Asya’nın hâkimi olacağını söyler.
Büyük İskender şehri Perslerden aldığı ve kışı Gordion’da geçirdiği zamanda (MÖ 334) düğümü çözmeye çalışır. Başaramayınca sinirlenir, kılıcını çekip öfkeyle düğümü keser.

Bilindiği gibi İskender genç yaşında Pers İmparatorluğu’nun fatihi ve Asya’nın hâkimi olmak üzeredir. Fakat 33 yaşında geçirdiği ateşli bir hastalık sonucu ölümü Gordion düğümünü sabırla çözmeye çalışmak yerine kestiği için ona verilen bir ceza olarak yorumlanır.