Gediz Deltası’nda Moloz İstemiyoruz

Alanın neredeyse tamamı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. 8 bin hektarlık bir bölümüne ise Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası statüsü verilmiştir. Ancak Gediz Deltası tüm bu koruma statülerine rağmen yeterince korunmamakta ve rant peşinde koşan çevreler tarafından yağmalanmaktadır. Bu yağmalama deltanın ekolojik özelliğini yok ederek deltayı birçok sorunla karşı karşıya bırakmaktadır. Son olarak deltada var olan birçok soruna bir yenisi daha eklendi ve birinci derece doğal sit statüsüne sahip olan ve Gediz Deltası Yönetim Planı hazırlıkları sırasında yapılan zonlama çalışmasına göre Mutlak Koruma Zonu’nda bulunan Homa Dalyanı kıyılarına tonlarca moloz döküldü. Homa Dalyanı’na moloz dökümü, alanda bilimsel çalışmalar yapan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin dalyan yolunun düzeltilmesi için başvurması sonucu alanı korumakla yükümlü İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.
 

Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası’nda bulunan Homa Dalyanı, su kuşlarının beslenmesi açısından önemli bir yere sahiptir ve dünyada koruma öncelikli olan tepeli pelikan (Pelecanus crispus), hazar sumrusu (Sterna caspia), küçük sumru (Sterna albifrons), gibi pek çok kuşun ürediği, barındığı ve yuva yaptığı bir alan olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca İzmir Körfezi’ndeki balık üretimi için de önemli bir alandır. Ancak alanın sahip olduğu bu ekolojik özellikler göz ardı edilerek Homa Dalyanı’ndaki binaya ulaşımın güç olduğu gerekçesiyle yaklaşık iki kilometrelik doğal kumul alana beton ve demir yığınları bırakılmıştır. Molozun döküldüğü alan, Homa Dalyanı ve Ege Denizi’ni birbirinden ayıran ve uzun yıllar boyunca deniz dalgalarının biriktirdiği deniz kabuklarından oluşan doğal bir yoldur. Alanda moloz dökümü nedeniyle gerçekleşecek herhangi bir tahribat alanın sahip olduğu ekolojik özelliğin ortadan kalkmasına neden olacak ve insanların bu doğal güzellikten yoksun kalmasına yol açacaktır. Bu nedenle alanı korumakla yükümlü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu “koruma” görevini yerine getirerek alanı bir an önce molozdan arındırmalıdır.

Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve Doğa Derneği olarak molozun alandan kaldırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle iletişime geçilmiş ve molozun bir an önce alandan kaldırılacağı yanıtı alınmıştır. Buna rağmen alanda yaptığımız incelemeler sonucunda sadece alanın 200 metrelik bir bölümündeki molozun kaldırmış ve kalan kısmının da üzerini kumla kapatılmaya başlandığı belirlenmiştir. Bugüne kadar alanda molozun tamamını kaldırmaya yönelik herhangi bir girişim olmamıştır.

Deltaya moloz dökümü Ramsar sözleşmesinin ülkemizdeki uygulama yönetmeliği olan sulak alanların korunması yönetmeliğine açıkça aykırıdır. Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve Doğa Derneği olarak yasalara aykırı olarak dökülen bu molozun Homa Dalyanı’ndan kaldırılması için her türlü çabayı sonuna kadar gösterecek ve kurulduğumuz yıldan bu yana yaptığımız gibi Gediz Deltası’na zarar verecek her türlü eylemin karşısında olacağız.

Destek Veren Sivil Toplum Kuruluşları

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TOG)

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (SAD)

İZMİR BİSİKLET DERNEĞİ,

EGE ÜNİVERSİTESİ BİSİKLET TOPLULUĞU

EGE ÜNİVERSİTESİ DOĞA GÖZLEM TOPLULUĞU

EGE PEDAL

KARŞI BİSİKLET

İZMİR DOĞA FOTOĞRAFÇILARI (İZDOF)